Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hotel du Lac

Βεράντα Hotel du Lac - Ιωάννινα
Έχει πια απλωθεί για τα καλά το φως. Σηκώνεσαι απ' το κρεβάτι. Τα παντζούρια είναι κλειστά, το ίδιο και οι κουρτίνες - κοιτάζεις το ρολόι - 7 η ώρα. Η ενέργεια της νέας μέρας αρχίζει να ξετυλίγεται. Στην καφετιέρα ετοιμάζεις το γαλλικό καφέ. Η ησυχία των πραγμάτων διασπάται από το θόρυβο των σταγόνων του καφέ που αργοπέφτουν στη γυάλινη κανάτα ενώ απ' το παράθυρο ατενίζεις το φως της νέας μέρας που προχωρά ολοένα δυναμώνοντας. Τα πράγματα στη θέση τους από το χθεσινό βράδυ - στέκονται ακίνητα περιμένοντας τη δική σου μεσολάβηση. Είναι τόσο ακίνητα που φοβάσαι να ταράξεις την ηρεμία τους.

Μια λίμνη άξαφνα στον ορίζοντα του μυαλού σου τότε προβάλλει. Τα ακίνητα νερά, η ησυχία του τοπίου και μια πόλη σε λίγο: Τα Ιωάννινα! Δεν έχεις πάει όμως - η Σοφία συνέχεια την ανάφερε ώσπου πήγε και γυρνώντας ενθουσιασμένη περιέγραφε τις στιγμές από τις μέρες που πέρασε στο περίφημο Hotel du Lac, στο "πανέμορφο" έλεγε Μέτσοβο, στα "εκπληκτικά χωριά" του Ζαγοριού - τα Ζαγοροχώρια... Τα φώτα της πόλης των Ιωαννίνων παιχνιδίζουν στα νερά της λίμνης, αστραποβολούν χορεύοντας με τις αναθυμιάσεις των δένδρων καθώς ενώνονται μ' εκείνες του υφάλμιρου νερού της λίμνης. Το πρωί τα πουλιά κελαηδούν γλυκοψιθυρίζοντας λόγια αγάπης στα νερά και στα δένδρα της λίμνης.

Στο παγκάκι κάθεσαι ατενίζοντας ένα μεγαλείο που όμοιο του δεν είχες ίσαμε τώρα αντικρίσει  Είναι το μεγαλείο μιας άλλης Ελλάδας, μιας πόλης μακρινής που στα ενδόμυχα της κρύβει ιστορίες του Αλή Πασά κυνηγημένου απ' τον Χουρσίτ, των αργυροχόων, των κτιστάδων και ξυλουργών της Ηπείρου. Νοσταλγικά τραγούδια ξεχύνονται απ' τους φούρνους, από τα σπίτια - όπου καπνίζει η φωτιά της εστίας των τζακιών τους.
Ψωμί, ψωμί ευλογημένο και κόκκινο ρουμπινί κρασί. Οι πρωινές νοικοκυρές ανοίγουν τα παράθυρα. Σε λίγο το τραγούδι της ζωής θα ξεχυθεί στα καλντερίμια της πόλης. Η λίμνη, ατάραχη θα περικλείει πάντα το μεγαλείο της ζωής δίπλα στα γαλανά νερά, τις ιτιές και τα βρύα, το μυστικό των αιώνων που πέρασαν θα κρύβεται στα σωθικά της καθώς ο ίσκιος του τζαμιού στο νησάκι της λίμνης θα αντανακλάται στα χλωμά, χειμωνιάτικα νερά της.

Όμως ο νους αφήνει τα περασμένα - γυρνάει πίσω στο τώρα - στα καθημερινά ακίνητα πράγματα μες τη σιωπή της μέρας.

Στόχοι, βάλε ένα στόχο - οτιδήποτε όσο απλό και να 'ναι αρκεί για να κρατήσει την ενέργεια που ξεχειλίζει τα πρωινά καθώς αναδύεται απ' τη σιωπή της νύχτας. Το ταξίδι στα Ιωάννινα αν και τόσο προτρεπτικό μοιάζει σήμερα ανέφικτο. Κάτι κοντινό, κάτι εύκολο όπως το να τακτοποιήσεις τα περιοδικά και τα βιβλία που βρίσκονται ανακατωμένα στο ράφι... Όχι παιχνίδια φαντασίας. Ιδού η μέρα που ξεκινά.
Μια εκδρομή ωστόσο στα Ιωάννινα με το κοντινό Μέτσοβο, είναι μια ιδέα που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση μαζί βέβαια με τα απαραίτητα οδοιπορικά - ανάλογα με το τι μπορεί ο καθένας. Το Hotel du Lac μπορεί να είναι μόνο καφέ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…