Απ' το Ναδίρ ξανά στο Ναδίρ

Αγαμεμνων - Νεκρικη Μασκα - Μυκηναι
Όταν ανέλαβε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος οι ελπίδες όλων αναπτερώθηκαν. Ήταν άνθρωπος γνώστης της Οικονομίας, των Αγορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είπαμε θα γνώριζε καλά όλα τα ζητήματα της Οικονομίας, θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκώτερο περιβάλλον για τη χώρα, καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους της. Όμως με την εκ νέου έλευση της τρόϊκας, τη πρες-κόνφερανς Βενιζέλου με το εμφαντικό του "Είμαι εξουθενωμένος", με το "Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα" - ενώ κι από πριν φυσικά, με τις ολοένα αυξανόμενες αρμαθιές των ανέργων, τα μπακάλικα για δεινοπαθούντας - αρχής γενομένης μ' εκείνο που άνοιξε στη Πεντέλη με πρωτοβουλία του δημάρχου, με τις προτάσεις για νέα συσσίτια, τα παιδιά που λιποθυμούν στη τάξη απ' την ασιτία, τις ουρές στη ΔΕΗ για τη πληρωμή του χαρατσιού που άδειασε τις τσέπες κι απ' τις εναπομείνασες οικονομίες - κατάλαβαν όλοι, ότι η νέα δυναμική της κυβέρνησης εκ νέου οδηγεί σε αδιέξοδο.

"Η ελληνική οικονομία δεν ανταποκρίνεται" λένε οι ξένοι επιτηρητές που σαν πειραματόζωο θ' αφήσουν τη χώρα εκτεθημένη στα πειράματα για "σωτηρία" για για όλο το 2012 μπας και ξεμπλοκαριστεί ο τροχός της οικονομίας. Ξεμπλοκαριστεί; Πως δηλαδή αυτό θα γίνει; - "Δε λεν κουβέντα, μιλούν μονάχα με χρησμούς και ντοκουμέντα"... Βγαίνουν τώρα - αρχής γενομένης από τη παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου περί "παράτασης του χρόνου προκήρυξης των εκλογών" και προτάσσουν την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αυτής της "μεταβατικής" κυβέρνησης για να ολοκληρώσει το έργο της - ποιο έργο; της τακτοποίησης των συμφερόντων των τραπεζιτών και των τραπεζών τους με το διαβόητο PSI;

Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Όσο περνούν οι μέρες τα σύννεφα της απαισιοδοξίας όλο και πληθαίνουν στον ουρανό μιας χώρας που νόμιζε πως θα είναι η προνομιούχος χώρα του τουρισμού, των διακοπών, του ήλιου και της θάλασσας. Τώρα μες το χειμώνα που αρχίζει, με τα σκυθρωπά πρόσωπα των κατοίκων που διασχίζουν τη πόλη, ανάμεσα σε άστεγους στα πεζοδρόμια και τα παγκάκια όλο και να πληθαίνουν - ώσπου και το CNN αναφέρθηκε εκτενώς σ' αυτούς σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα, μοιάζει πλέον αναπότρεπτη η αποτυχία του εγχειρήματος. Προς τι το εγχείρημα; Τη στιγμή που ακολουθείται ακριβώς η ίδια πολιτική και μάλιστα ενισχυμένη. Το μόνο που κερδήθηκε είναι η ανοχή - δεν παίρνουν πια με ύβρεις και προπηλακισμούς τους υπουργούς αλλά αυτή η ανοχή εξαντλείται - κάνοντας το εγχείρημα να μοιάζει σαν μια πορεία ατελέσφορη, μια πορεία απ' το Ναδίρ ξανά στο Ναδίρ.

Ο κ. Λ. Παπαδήμος δεν προέβη σε κάτι εντυπωσιακό που θα σφράγιζε τη νέα του θέση, κάτι που θα αναπτέρωνε τις ελπίδες όλων. Εξακολουθεί να αναπαράγεται η ίδια μέθοδος διάσωσης με διάσπαρτους πομφόλυγες τάχα πληρωμής των βαρών από όλους: Το πως θα απαλλοτροιωθούν δικαιώματα των ασθενεστέρων και πως θα ενισχυθούν τα δικαιώματα των ισχυροτέρων —αυτή είναι η κύρια μέριμνα. Μ' αυτή τη λογική τίποτε δε λειτουργεί - το μόνο που φέρνει είναι μειώσεις, απολύσεις, άδικοι και υψηλοί φόροι-χαράτσια.

Ως προς το φόρο (ΕΤΔΕΑ= ενιαίο τέλος δομημένης επιφάνειας ακινήτου) μέσω της ΔΕΗ, θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερος. Η κλίμακα να ήταν ως το πέντε αφ ενός, αφ' ετέρου να πλήρωναν όλοι και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές δεδομένου ότι αυτή η εισφορά θα γενικευθεί ως μόνιμη (μάλλον σίγουρο. Θα έπρεπε τότε να ονομαζόταν εισφορά κατοικίας και ο απορρέων φόρος να ήταν λογικός και να εισπράττοταν όχι φυσικά μέσω της ΔΕΗ, που σκοπός της είναι να παρέχει το ρεύμα στον καταναλωτή και μόνο - καθιστώντας έτσι αυτό το νόμο παράνομο ως εμβόλιμο - πρόσθετο στοιχείο, στη συμβόλαιο που έχει συναφθεί μεταξύ της ΔΕΗ και του καταναλωτή, που είναι αποκλειστικά και μόνο η παροχή του ρεύματος. Οι ενοικιαστές δεν κάνουν χρήση του αστικού ιστού, όλων των διευκολύνσεων του; Γιατί να απαλάσσονται και να επιβαρρύνεται ολοένα οι ιδιοκτήτες; Έτσι θα τονωθεί η αγορά ακινήτων να κινηθούν τα συναφή μ' αυτή επαγγέλματα;

Η δυσφορία και η αγανάκτηση πλέον είναι μεγάλες και εξανέμισαν την ελάχιστη ανοχή που απέμενε στο κόσμο. Ακούει για νέα μέτρα και νέα μνημόνια πάλι - τη στιγμή που όλοι περίμεναν τη σταδιακή απαλλαγή απ' αυτά. Αντιθέτως τα μνημόνια γίνονται όλο και πιο σκληρά, η ύφεση όλο και σφίγγει με το σιδερένιο κλοιό της την οικονομική ζωή της χώρας.
Εξ όλων αυτών η πορεία της διακυβέρνησης Παπαδήμου διαγράφεται σαν μια δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εξόδου απ' τη κρίση διότι ενισχύει τη κρίση αφήνοντας τα προβλήματα να εξελίσσονται και να διογκώνονται αποκλείοντας έτσι τη δημιουργία ενός χώρου διαφυγής από αυτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese