12/12/2011

Τ' αστέρια στις Κάννες

The Stars at Cannes

Brigitte Bardot - Croisette / Cannes, 1953
Μια άλλη φαντασία: Οι Κάννες - η περίφημη λουτρόπολη της Νότιας Γαλλίας - εκεί που γίνεται το περίφημο φεστιβάλ των Καννών. Σε αντιστοιχία αλλά και σε αντιπαράθεση μ' εκείνα της Ιταλίας και Γερμανίας, το 1953 οι Γάλλοι ίδρυσαν το Φεστιβάλ που απ' τις πρώτες του λάμψεις οφείλονταν στη Μπριζίτ Μπαρντό που την εποχή εκείνη (1956) ξεκινούσε τη καριέρα της σαν Ηγερία και Μούσα του σκηνοθέτη συζύγου της - από τους ιδρυτές της νουβέλ βάγκ, Ροζέ Βαντίμ.
Ο κινηματογράφος σ' όλες του τις δόξες με την απαστράπτουσα παρουσία της νεαρής Μπριζίτ στα πρώτα της βήματα. Ένα Φεστιβάλ που στη πορεία καθιερώθηκε σαν ύψιστος θεσμός της γαλλικής και μετέπειτα ευρωπαϊκής κουλτούρας αναδεικνύοντας έργα καλλιτεχνικών αξιώσεων πάντα.
Ο χρυσός φοίνικας (Palme d' Or) του βραβείου σηματοδοτεί μια ταινία σαν δημιούργημα Τέχνης και είναι μέγιστη αναγνώριση για το σκηνοθέτη, αλλά και για τον ηθοποιό που συμμετέχει στη ταινία.
Ενημέρωση - Κάννες - 15θήμερο Σκηνοθετών - Βραβείο CICAE (Confédération Intérnationale des Cinémas d' Art et d' Essai) 2012, το "No" του Χιλιανού Pablo Larrain.