Αποδαιμονοποίηση ή Κόλαση;

Aλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε τον πιο δύσκολο ρόλο και με την ορμή της απόγνωσης εκείνου που χάνεται, ατενίζοντας με φρίκη τα σημερινά αδιέξοδα εισέρχεται στη κεντρική πολιτική σκηνή ευτυχώς —τουλάχιστον σαν ένας ασυμβίβαστος που θέλει να κάνει το άπιαστο επί του παρόντος όνειρο της "διάσωσης" πραγματικότητα.

Με την ορμή του ανοιξιάτικου σιρόκου της Μεσογείου ελπίζει πως θα ταρακουνήσει τα βόρεια άκαμπτα κατεστημένα ιδεών που δεν ορρωδούν στη δυστυχία αλλά πεισματικά αγκιστρώνονται στη δυναμική αριθμών, δυσμενών για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που τις απομακρύνουν πιστεύουν από τη κοινή στόχευση του club, κι εκείνους από το όραμα τους του "Ισχυρού Ευρώ".

Εξ ονόματος του, τα "Pigs" Γουρούνια (Portugal, Italy, Greece, Spain) σηκώνουν κεφάλι και απαιτούν να εισέλθουν ως ισότιμα μέλη στις διαπραγματεύσεις του Euro-group, να αιτηθούν μια αναβαθμισμένη κοντινή προοπτική - έστω και με με χρέη και ελλείμματα να διαπραγματευθούν γι' αυτά ζητώντας εξισορρόπηση, αναπροσαρμογή μέσα από μια επείγουσα αναπτυξιακή πολιτική με νέα κεφάλαια και τεχνολογίες.

Εν ολίγοις μιλούν για λογαριασμό τους και όχι εκ μέρους του ΔΝΤ, αυτή τη φορά όχι ζητώντας, αλλά έχοντας οι ίδιοι καταρτίσει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης, καθώς το παλιό αποτυγχάνει διαρκώς —δίκαιο, πραγματοποιήσιμο, αναπτυξιακό πρωτίστως. Το ερώτημα πρώτα η εξώφληση των χρεών δίνει τη θέση του στο πρώτα η Ανάπτυξη.

Στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου, οιΙ Γερμανοί που διοικούν ως παντοκράτορες τις χώρες του ευρώ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν πολιτικές αδιέξοδες μη δοκιμασμένες παρά στο παρελθόν σε χώρες εκτός Ευρώπης ως επί το πλείστον, στα πλαίσια εκτιμήσεων και παλιών στρατηγικών του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις χώρες, χωρίς χάραξη των εκάστοτε οικονομικών πλαισίων καθώς αυτά είναι αποτέλεσμα μιας καινούργιας δυναμικής που σαφώς δεν έχει προλάβει να σταθμίσει - με παραδείγματα από τις χώρες των Βαλκανίων που δεινά κι αυτές δοκιμάζονται:

Ο Συνασπισμός με τον Αλέξη Τσίρπα επικεφαλής, μπορεί αυτό το εγχείρημα του δύσκολου δρόμου ανάμεσα στους "δαίμονες" Ανεργία, Ύφεση, Έλλειψη Ρευστότητας" να το αντιστρέψει προς τη Διάσωση, αντί προς την Κόλαση - που όπως χαρακτηριστικά είπε στο CNN, τώρα οδηγεί;

Να εκπονήσει δηλαδή ένα νέο σχέδιο και ακολούθως να μπορέσει να πείσει τους ψηφοφόρους πρώτα, τους Μέρκελ κα Σόιμπλε και τους λαούς που τους στηρίζουν, για τη δυνατότητα επιτυχίας του και τέλος να το υλοποιήσει αν κέρδιζε στα δύο πρώτα;
Η σύνταξη και η βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου θα κριθεί  —πρώτα από τον ίδιο, μετά από τις εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Σχετικά —Ευρώ καθ' οδόν για μια νέα πραγματικότητα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese