Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Μέγας Αντιδραστήρας των Αδρονίων

Το Άτομο
Η αντίληψη μας για το Σύμπαν βρίσκεται σε οριακό σημείο

Ο Μέγας Αντιδραστήρας των Αδρονίων (LHC) (Le Grand Collisionneur de Hadrons) είναι μια γιγαντιαία επιστημονική μηχανή που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη στη συνοριακή γραμμή των ελβετο-γαλλικών συνόρων περίπου 100 μέτρα υπογείως - στο Ευρωπαϊκο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN.
Είναι ένας Αντιδραστήρας Ατόμων με τον οποίον οι φυσικοί μελετούν τα μικρότερα γνωστά σ' εμάς άτομα: αυτά που κυριαρχικά αποτελούν την ύλη. Το LHC  θα επαναστατικοποιήσει την ίσαμε τώρα αντίληψη μας για τον κόσμο - από το απείρως μικρότερο στο εσωτερικό των ατόμων, έως το απείρως μεγαλύτερο που είναι το Σύμπαν.

Δύο δέσμες ροών με υποατομικά μόρια της οικογένειας των Αδρονίων (πρωτόνια ή ιόντα μολύβδου) κυκλοφορούν με αντίθετη φορά στο εσωτερικό του κυκλικού Αντιδραστήρα σωρεύοντας ενέργεια σε κάθε στροφή Δημιουργώντας κατά μέτωπον σύγκρουση των δύο αντίθετων ρευμάτων με μια ταχύτητα περίπου σαν του φωτός, σε πολύ υψηλές τάσεις, το LHC αναδημιουργεί συνθήκες που υπήρχαν ακριβώς μετά το Μπιγκ-Μπανγκ (Big Bang).

Φυσικοί από όλον τον κόσμο αναλύουν τα μόρια που προκύπτουν απ' αυτές τις συγκρούσεις χρησιμοποιώντας ειδικούς διαγνώστες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες ως προς το αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων. Οι φυσικοί ωστόσο προσδοκούν μια νέα εποχή στη Φυσική που θα μας φέρει νέα δεδομένα ως προς τη λειτουργία του Σύμπαντος.

Επί σειρά δεκαετιών οι Φυσικοί στηρίχτηκαν στο στάνταρ μοντέλο της Μοριακής Φυσικής για να εξηγήσουν τους θεμελιώδεις νόμους της Φύσης. Αλλά αυτό το πρότυπο είναι ανεπαρκές.

Τα αδιάσειστα  δεδομένα, που αποκτήθηκαν επί σειρά ετών, χάρις εις τα πειράματα των λίαν Υψηλών Ενεργειών του Αντιδραστήρα, θα επιτρέψουν να ανοίξουν τα σύνορα της γνώσης καθιστώντας αναξιόπιστους όλους εκείνους που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις τρέχουσες θεωρίες κι εκείνους που ονειρεύονται για νέα παραδείγματα.

Αρχικό Άρθρο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…