Νεράντζι γλυκό


Γλυκό του Κουταλιού Νεράντζι — Υλικά: 1 - 2 κιλά νεράντζια, Μαύρη ζάχαρη, λεμόνι

Προετοιμασία: Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τη φλούδα των νεραντζιών σε αρκετές μεριές. Τα τοποθετούμε σε άφθονο νερό από βραδύς  Την επομένη κόβουμε στα δυο τα νεράντζια και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους αφού ανοίξουμε μια τρύπα στο κέντρο τους με το ειδικό εργαλείο (προαιρετικό). Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τυλίγουμε σε ρολά στερεώνοντας με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετούμε πάλι σε νερό που το αλλάζουμε ανά 6 - 8  ώρες περίπου, για τρεις φορές.

Εκτέλεση: Μετά από αυτή τη διαδικασία που γίνεται για να ξεπικρίσουν, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για κάμποση ώρα (ώσπου να μαλακώσουν τελείως). Τα στραγγίζουμε τα απλώνουμε σε πετσέτα. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και διορθώνουμε το σχήμα τους έτσι ώστε να είναι όλα σαν μικρά μισοφέγγαρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε φτιάξει περίπου 6 μέρη νερό με το πολύ 1 πακέτο ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη ακατέργαστη) και το χυμό ενός λεμονιού. Βάζουμε πάλι τα νεραντζάκια στο σιρόπι που έχει αρχίσει λίγο να πήζει. Βράζουμε για ένα μισάωρο. Τα αποσύρουμε απ' τη φωτιά και τ' αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Τέλος βράζουμε ξανά μόνο του το σιρόπι για να δέσει τελείως και αδειάζουμε πάλι μέσα τα νεραντζάκια αφήνοντας τα να βράσουν μαζί ακόμη λίγη ώρα σε μέτρια προς χαμηλή στο τέλος φωτιά, σκεπασμένα. Μόλις το σιρόπι έχει κατέβει λίγο πάνω απ' τη στάθμη των νεραντζιών, αποσύρουμε απ' τη φωτιά, τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε κλειστό βάζο καθαρό.
Ιδιότητες: Τρώγονται σε κάθε περίπτωση, συνοδεύουν το γιαούρτι, μπαίνουν σαν μαρμελάδα στη φρυγανιά του πρωινού  Για κάτι πιο ιδιαίτερο, προστίθενται και σε κέικ αλλά και σε μους σοκολάτας. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και αφήνουν μια ευχάριστη ελάχιστα πικρή γεύση - χαρακτηριστική του νεραντζιού.

Εικόνα Αρχική πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese