Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νεράντζι γλυκό


Γλυκό του Κουταλιού Νεράντζι — Υλικά: 1 - 2 κιλά νεράντζια, Μαύρη ζάχαρη, λεμόνι

Προετοιμασία: Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τη φλούδα των νεραντζιών σε αρκετές μεριές. Τα τοποθετούμε σε άφθονο νερό από βραδύς  Την επομένη κόβουμε στα δυο τα νεράντζια και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους αφού ανοίξουμε μια τρύπα στο κέντρο τους με το ειδικό εργαλείο (προαιρετικό). Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τυλίγουμε σε ρολά στερεώνοντας με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετούμε πάλι σε νερό που το αλλάζουμε ανά 6 - 8  ώρες περίπου, για τρεις φορές.

Εκτέλεση: Μετά από αυτή τη διαδικασία που γίνεται για να ξεπικρίσουν, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για κάμποση ώρα (ώσπου να μαλακώσουν τελείως). Τα στραγγίζουμε τα απλώνουμε σε πετσέτα. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και διορθώνουμε το σχήμα τους έτσι ώστε να είναι όλα σαν μικρά μισοφέγγαρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε φτιάξει περίπου 6 μέρη νερό με το πολύ 1 πακέτο ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη ακατέργαστη) και το χυμό ενός λεμονιού. Βάζουμε πάλι τα νεραντζάκια στο σιρόπι που έχει αρχίσει λίγο να πήζει. Βράζουμε για ένα μισάωρο. Τα αποσύρουμε απ' τη φωτιά και τ' αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Τέλος βράζουμε ξανά μόνο του το σιρόπι για να δέσει τελείως και αδειάζουμε πάλι μέσα τα νεραντζάκια αφήνοντας τα να βράσουν μαζί ακόμη λίγη ώρα σε μέτρια προς χαμηλή στο τέλος φωτιά, σκεπασμένα. Μόλις το σιρόπι έχει κατέβει λίγο πάνω απ' τη στάθμη των νεραντζιών, αποσύρουμε απ' τη φωτιά, τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε κλειστό βάζο καθαρό.
Ιδιότητες: Τρώγονται σε κάθε περίπτωση, συνοδεύουν το γιαούρτι, μπαίνουν σαν μαρμελάδα στη φρυγανιά του πρωινού  Για κάτι πιο ιδιαίτερο, προστίθενται και σε κέικ αλλά και σε μους σοκολάτας. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και αφήνουν μια ευχάριστη ελάχιστα πικρή γεύση - χαρακτηριστική του νεραντζιού.

Εικόνα Αρχική πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…