5/28/2013

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
  1. 1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 
  2. 1 1/4 φλ. ζάχαρη 
  3. 2 βανίλιες 
  4. 2 αυγά 
  5. 1/2  φλ. κακάο 
  6. 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 
  7. 1 φλ. φρέσκο γάλα 
  8. 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 
  9. 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο 
  10. άχνη ζάχαρη
Υλικά για την Κρέμα
  1. 3 1/4 κούπας γάλα 
  2. 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 
  3. 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου 
  4. βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 
  5. 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 
  6. 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  7. 100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)
Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει. Μόλις βράσει προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
Προετοιμασία
Βάζουμε το γλυκό μέσα σε φόρμα κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη χωρίς τρύπα στη μέση 25 εκ. Προσθέτουμε κουταλιές απ' το γλυκό ή τη μαρμελάδα εδώ και 'κει πάνω στο μείγμα. Κάνουμε το ίδιο και για την κρέμα (μπορεί να περισσέψει λίγη κρέμα να μη την πάρει όλη). Σκορπάμε τα κομμάτια της κουβερτούρας εδώ και 'κει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 με 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα.
Bon Appétit!