Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νείλος - Το ποτάμι της Ερήμου

Το καράβι έπιασε Port-Side. Το να πας στις Πυραμίδες δεν ήταν κάτι απλό. Έπρεπε να πάρεις ταξί, να ταξιδέψεις μέσα στην έρημο για πάνω από μια ώρα. Έτσι κι έγινε. Ο ταξιτζής ήταν ένας συμπαθητικός σκουρόχρωμος ανθρωπάκος. Μας καλωσόρισε στο όχημα του με περισσή ευγένεια κι άλλη τόση εγκαρδιότητα.

Έβαλε μπρος το παλιό αυτοκίνητο - σαν εκείνα που βλέπεις στις φωτο απ' την Κούβα έτριξε συθέμελα, μούγκρισε για μια στιγμή και ξεχύθηκε σαν αφηνιασμένο στους δρόμους του λιμανιού. Μόλις έπιασε το σημείο όπου υψώνονονταν οι ταμπέλες με τις ονομασίες προορισμού έστριψε προς εκεί που έδειχνε Κάιρο.

Ένας ατέλειωτος δρόμος όλο ευθεία μέσα στην έρημο Σαχάρα ξανοίχτηκε μπροστά μας - ούτε δεξιά, ούτε αριστερά μόνο μια ατέλειωτη ευθεία. Φώναζε, χειρονομούσε, γελούσε ακατάπαυστα. Η ταχύτητα έφθανε στο μη περαιτέρω. Ένας δαίμονας της ασφάλτου μέσα στο κίτρινο και το γαλάζιο. Που και που μικρές οάσεις με λίγους σκονισμένους φοίνικες και μια γκαμήλα δεμένη. Φθάσαμε περιπετειωδώς στο Κάιρο.

Η πόλη ατελείωτη με το Νείλο να τη διασχίζει. Τα νερά του ποταμού κίτρινα, γκρίζα, μουντά. Γέφυρες συνέχεια που τις διέσχιζαν άνθρωποι μιας άλλης θαρρείς εποχής ντυμένοι με κελεμπίες και σαρίκια. Το φάρδος του ποταμού απέραντο. Περάσαμε το Ραμσή Conrad Χίλτον (1191 Cornish El Nile Cairo, Egypt) με τις δύο τεράστιες Σφίγγες εκατέρωθεν, το πλήθος τώρα αραίωνε, στις γέφυρες υπήρχαν λιγοστοί διαβάτες. Σε λίγο είδαμε την πινακίδα για Πυραμίδες και Μουσείο Καίρου.

Σε μερικά λεπτά είδαμε μπροστά μας τη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπος να σχίζει το φλογισμένο ορίζοντα...
Σημειωτέον πως το ταξίδι του διάπλου του Νείλου είναι από τους πιο ωραίους ταξιδιωτικούς προορισμούς - περισσότερα γι' αυτό στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση 1/6/'13

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…