Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας ελαφρύς Θεσσαλικός Οίνος

Στις απαλές πλαγιές του Ολύμπου και της Όσσας στη Θεσσαλία, εκτείνεται ο αμπελώνας αυτός, με τα χαμηλά κλήματα φορτωμένα ανοιχτόχρωμα τσαμπιά σταφύλια που συλλέγονται στις αρχές (μπατίκι) έως μέσα Σεπτεμβρίου (ροδίτης). Ο μούστος διαυγάζεται στατικά και ζυμώνεται σε χαμηλούς βαθμούς και από 'κει βγαίνει το ωχρο-κίτρινο διαυγές κρασί με τις αχνοπράσινες ανταύγειες, διαποτισμένο με πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών Η ποικιλία απ' όπου προέρχεται αυτό το ελαφρύ κρασί, είναι από κλήματα ποικιλίας ροδίτη και μπατίκι. Θα συνοδεύσει δροσερές σαλάτες, πιάτα τυριών και αλλαντικών, ελαφρά ψητά.

Παρασκευάζεται στο κοντινό οινοποιίο της Ραψάνης
Η τιμή του είναι λίαν ικανοποιητική (3,98 / Βερόπουλος) και η ετικέτα του εντυπωσιακή με τις ροζ, φωτεινές αποχρώσεις του ήλιου που λούζει τις πλαγιές των ονομαστών Θεσσαλίκών οροσειρών.

Το κρασί συνοδεύει απαραίτητα το φαγητό στις παρέες. Η επιλογή του είναι σημαντική και γιατί κυριαρχεί στο στρωμένο τραπέζι και στον ουρανίσκο των συνδαιτημόνων. Επηρρεάζει την όλη ατμόσφαιρα μιας συντροφιάς, ταξιδεύει σ' ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής του καθένα. Με ένα ποτήρι δροσερό κρασί οι στενοχώριες παραμερίζονται για να αναδυθεί μέσα απ' τα ευχάριστα αρώματα του η μαγεία των προσωπικών στιγμών μέσα από ομιλίες, εξιστορήσεις, βλέμματα και ρήσεις... Οι αρχαίοι το νέρωναν στα Συμπόσια εξ ού και η ονομασία του κρασί που βγαίνει από το ουσιαστικό "κράμμα". Για άνετη χωρίς πρόβλημα απόλαυση του κρασιού συνιστάται η αραίωση του με πάγο.
Περισσότερα για τον οίνο "Θεσσαλικός" Τσάνταλη στη σελίδα του Οινοποιίου Τσάνταλη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…