Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην άκρη της Μεσογείου

Μινωικά Ανάκτορα -  Κνωσός
Μινώταυρος - Ηράκλειο - Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήνοντας πίσω τη Σαντορίνη με κατεύθυνση προς το Νότο - τη ΝΑ άκρη της Μεσογείου, μέσα στην απέραντη θάλασσα η λαχτάρα να αντικρίσεις τη Κρήτη μεγαλώνει. Μπροστά σου για ώρες ατέλειωτες η θάλασσα - άλλοτε ήρεμη άλλοτε τρικυμισμένη και μερικοί γλάροι που το ακολουθούν μπερδεύοντας τις χαμηλές τους πτήσεις με τον καπνό από το φουγάρο του.
Ουρανός θάλασσα εναλλάσσονται στο βλέμμα, σύννεφα λευκά που ταξιδεύουν... κάποιες φορές γίνονται μολυβιά και τότε αρχίζει η τρικυμία...

Προς το απομεσήμερο - απόσταση 160 χλμ νοτίως της  ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, αρχίζουν να διακρίνονται οι βουνοκορφές των Λευκών-Ορέων με την υψηλότερη - τον Ψηλορείτη (2456 μ), υπερήφανα για το έδαφος που πατούν. Η είσοδος στο λιμάνι του Ηρακλείου είναι επιβλητική και αργή. Τα παλιά τείχη του λιμανιού με το Ενετικό φρούριο, η πρώτη εικόνα.

Μετά, αφήνοντας τη κεντρική λεωφόρο του λιμανιού όπου και η έξοδος από το λιμάνι, ο ανηφορικός δρόμος γεμάτος μαγαζάκια με τοπικές πραμάτειες που βγάζει στη πλατεία με το Λιοντάρια - μια από τις κεντρικές της πόλης, όπου και το συντριβάνι με τα λιοντάρια με τις καφετέριες να το περιβάλουν με εξέχουσα προτίμηση για τις παραγγελίες, την ονομαστή μπουγάτσα με το τραγανό φύλλο και την αφράτη κρέμα.

Τριγύρω μαγαζιά, με όλα τα είδη, φαρμακεία, περίπτερα, ακόμη περισσότερο ξαφνιάζει το παζάρι όπου πωλούνται είδη σπιτιού, μαστορέματος κλπ. Κοντά και η μεγάλη πλατεία "Ελευθερίας" που κατά τον Γιώργο. Παπανδρέου - γνωστός και ως "Γέρος της Δημοκρατίας" που έλεγε με τη γνωστή του ρητορική τέχνη, ότι "όποιος τη γεμίσει, χρίζεται Πρωθυπουργός"! που απλώνεται στην άκρη της προκυμαίας με πλήθος και 'κει καφενείων, ζαχαροπλαστείων - σύγχρονο κέντρο της πόλης εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά "Λιοντάρια".

Από το Ηράκλειο - πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και όλης της Κρήτης κατάγονται πλείστοι συγγραφείς και εξ αυτού αρμόζει να ονομάζεται και πνευματικό κέντρο της Κρήτης. Ο Νίκος Καζαντζάκης, η σύζυγος του Ελένη και η αδελφή της γνωστή συγγραφεύς Έλλη Αλεξίου,καθώς και η Λιλή Ζωγράφου, υπήρξαν γνωστοί Ηρακλειώτες.

Αυτό είναι το πρώτο σε πρόσβαση κέντρο της Κρήτης - 5ο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια (Άλλα λιμάνια είναι των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας). Από 'κει οι τουρίστες σε απόσταση 5 χλμ νοτίως του Ηρακλείου θα επισκεφθούν την Κνωσό και τη Φαιστό ονομαστές πόλεις του Μινωικού πολιτισμού (3000-1400 π.Χ). Η Κνωσός ανακαλύφθηκε το 1870 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό.

Οι εκσκαφές έγιναν από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και κράτησαν 30 χρόνια. Χάριν στον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans ήρθαν στο φως ολόκληρα τμήματα από τα θαμμένα Μινωικά ανάκτορα με κάποια μέρη τους σχεδόν ανέπαφα από τις φθορές του χρόνου. Κατά τη Μυθολογία ο Μίνως ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης όμως και βασιλιάς του Κνωσού και όπως όλα κατατείνουν το Μίνως ήταν το όνομα όλων των βασιλέων - ηγεμόνων της Κρήτης.

Ο "Πρίγκηπας με τα Κρίνα" είναι ονομαστή τοιχογραφία που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σήμερα καθώς και η "Παριζιάνα" - μέρος τοιχογραφίας που ονομάσθηκε έτσι από τον Arthur Evans το 1903 - εποχή που τη βρήκε.
Το πορφυρό χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσού εντυπωσιάζει με την απόχρωση και την ένταση του χρώματος, καθώς και με τους λείους ευθύγραμμους κίονες του - στεφανωμένους με κυκλικά μαύρα με κίτρινο κιονόκρανα.
Crete Info

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…