Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο τέλος της γης στην άκρη της θάλασσας

Μεσσηνία - Μεθώνη
Ταΰγετος - ποταμός Νέδοντας - Καλαμάτα

"Σαν πας στη Καλαμάτα και ρθεις με το καλό, φέρε μου ένα μαντήλι που να 'ναι καλαματιανό". Έτσι αρχίζει το παραδοσιακό τραγούδι Καλαματιανός με τον χορευτή να σέρνει το χορό πηδώντας κι ανεμίζοντας το μεταξωτό μαντήλι. Μαζί με τον πασίγνωστο χορό, τα τοπικά προϊόντα - το λάδι, τις χοντρές μαύρες ελιές, τις σταφίδες, το παστέλι, τα σύκα, το μέλι - η Καλαμάτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Πελοποννήσου (μετά την Πάτρα / ν. Αχαΐας και τον Πύργο / ν. Ηλείας), είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για ταξίδι στην Ελλάδα.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά γύρω από την όμορφη πόλη που προς Β.Α στεφανώνεται από μια από τις κορφές του Ταΰγετου, προς Β.Δ από τις οροσειρές της Αρκαδίας,και τον ποταμό Νέδοντα προς νότο βρέχεται από τα κρυστάλλινα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου - με μια παραλία από τις μακρύτερες της Πελοποννησιακής Χερσονήσου.
Στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, βρίσκεται και το γνωστό σύμπλεγμα από τα τρία νησάκια - (Σύμπλεγμα Μεσσηνιακών Οινουσσών) όπου και τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.121 μ.) καθώς επίσης και το μικροσκοπικό νησάκι - η Θεγανούσσα (Βενέτικο).

Πολλές εκδρομές προσφέρονται με ορμητήριο την Καλαμάτα. Η Μάνη με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, το περίφημο σπήλαιο του Δυρού, ο Μυστράς με τη βυζαντινά ερείπια και την βυζαντινή εκκλησία, τα γραφικά λιμανάκια των γραφικών παραθαλάσσιων κωμοπόλεων Μεθώνη και Κορώνη με τα βυζαντινά τους Κάστρα να δεσπόζουν στις κορφές των απαλών πλαγιών καθώς σβήνουν στη θάλασσα.Ο ποταμός Νέδοντας είναι ένας προορισμός με φυσιολατρικό ενδιαφέρον με τους καταρράκτες μέσα στην καταπράσινη βλάστηση του Ταϋγέτου.

Η Καλαμάτα συνδέεται με το λιμάνι της με το παραδοσιακό τρενάκι σε απόσταση λίγων μόνων λεπτών και στη διάθεση της έχει και τις υπηρεσίες του πολυτελούς ξενοδοχείου Φιλοξενία με την ιδιωτική παραλία των 300 μέτρων, το εστιατόριο με τα τοπικά εδέσματα και τις κούρες του Spa.

Στον τομέα των αξιοθέατων υπάρχουν μέσα στην πόλη, Δημοτική Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Στο Μοναστήρι των Καλογραιών υφαίνονται τα γνωστά μεταξωτά μαντήλια, επίσης αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων και της Υπαπαντής (Εξαγνισμός Θεοτόκου) - βυζαντινά κτίσματα και τα τρία. Στην πόλη δεσπόζει το Κάστρο των Βιλλεαρδουίνων (Ville-hardouin castle) - κορυφαίο κτίσμα της Ενετοκρατίας.

Η πεδιάδα της Μεσσηνίας οριοθετείται προς βορρά, από το όρος Νόμια (κορυφή Τετράζι 1500 μ.), προς δυσμάς από την οροσειρά της Κυπαρισσίας με ψηλότερη κορφή στα 1550 μ. - δυτική συνέχεια της οροσειράς που σχηματίζει τη Ν.Δ πλευρά του Μοριά - με ψηλότερη κορφή το Λυκόδιμο (950 μ.) του βουνού Μαθιά απ' όπου ξεκινά η δυτική άκρη της οροσειράς του Ταΰγετου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…