Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαντορίνη - Γαλάζια Απεραντωσύνη

1. Σαντορίνη - Ημεροβίγλι
2. Ημεροβίγλι - Κοντινή λήψη από Σκάρο
Ήταν απόγευμα ώρα τέσσερις. Ο ήλιος έλαμπε πάνω στη θάλασσα, τις πλαγιές των βουνών, στεφάνωνε την Οία και τα Φηρά με την ατέρμονη λάμψη του. Ζέστη κάποιοι στην αποβάθρα προς τον Άη Νικόλα είχαν ξαπλωθεί στην προκυμαία. Μόνο η Καλντέρα απέμενε τυλιγμένη στη μαύρη μελαγχολική της εμμονή δίπλα στα ακύμαντα βαθύχροα νερά. Στο μοναδικό καφέ της παραλίας ήπιαμε μια φάντα και καθίσαμε ατενίζοντας το γαλάζιο.

Γύρω τα χωριά στεφάνωναν τους ψηλούς λόφους του νησιού: Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Οία -όλοι οι οικισμοί - χωριά του νησιού στη γαλήνια ησυχία απλωμένοι. Ήταν σα μια χείρα καλωσορίσματος που δινόταν εγκάρδια, φιλική στον επισκέπτη. Όλα δινόντουσαν σαν με την απλοχεριά ενός φιλόξενου, γενναιόδωρου οικοδεσπότη.

Μέσα στη μαγεία του απογεύματος που στραφτάλιζε στον ορίζοντα, ήταν αρκετό και μόνο το βλέμμα μας που αναπαυόταν στο ήρεμο και συνάμα βασανισμένο τοπίο. Η Καλντέρα έστεκε μπροστά μας σιωπηλή και εχθρική ενώ γύρω τα απόκρημνα χωριά ύψωναν το μεγαλείο τους μέσα στο κύκλο που έκανε η θάλασσα καθώς απλωνόταν στα ριζά τους. Ένας κύκλος σιωπηλής συνενοχής και συνάμα ανύψωσης προς τη δόξα που σώζει και αναγεννά.
Αυτή ήταν η Καλντέρα και το σιωπηλό λιμάνι των Φηρών ολόγυρα στο πέλαγος και τη σιωπή.
Ανεβαίνοντας στα Φηρά, η θέα στον γαλάζιο ορίζοντα καθορίζεται κυρίως από τον μαύρο όγκο της Καλντέρας - η ορατή επιφάνεια του βυθισμένου τμήματος που σχίστηκε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Η πρόσβαση στα Φηρά γίνεται με τελεφερίκ σε 3 λεπτά.

Από τα Φηρά οδικώς πηγαίνεις στο Φηροστεφάνι (1.5χλμ) - όπου και το Μοναστήρι του Άη-Νικόλα με την εκκλησία με τον μπλε τούρλο, το Ημεροβίγλι (3χλμ) το υψηλότερο σημείο της Καλντέρας / 300 μ από τη θάλασσα,  την Οία, (11χλμ) - όλα χωριά κρεμασμένα στο φρύδι του κομμένου απ' το ηφαίστειο νησιού.

Μην παραλείψει κανείς να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του χώρου των ανασκαφών Μαρινάτου στο Ακρωτήρι. Η πρόσβαση γίνεται με καΐκι από το θαλάσσιο χώρο της Καλντέρας. βλέπε Χάρτη
Ο καθηγητής Μαρινάτος δεν ζει - (έχασε τη ζωή του στο χώρο των ανασκαφών Ακρωτηρίου Σαντορίνης/ 1974) αλλά το έργο του συνεχίζεται από την Αρχαιολογική Εταιρεία.
φωτό (1. 2.) Αρχική πηγή
περισσότερα για Σαντορίνη
View of Imerovigli from Skaros
Ημεροβίγλι - Θέα από Σκάρο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…