Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γίγαντες Καστοριάς

Φασόλια Γίγαντες - Ελέφαντες Π.Γ.Ε. Καστοριάς

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Θερμίδες 380 ανά μερίδα
YΛΙΚΑ
  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 5 γαρίφαλα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο σέλινο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή 2 κουτιά αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε καθαρό νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα μισοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα περίπου.Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και προσθέτουμε τα γαρίφαλα, τα καρότα και το σέλινο. Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το σκόρδο. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να μείνει μόνο με το λάδι της.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Αδειάζουμε τη σάλτσα επάνω στους γίγαντες και ανακατεύουμε. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα περίπου. Εάν χρειάζεται κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στο ΒΔ τμήμα της Δ. Μακεδονίας και στο μεγάλο λεκανοπέδιο που εκτείνεται μεταξύ των οροσειρών Γράμμου, Τρικλαρίου και Βιτσίου βρίσκεται ο νομός Καστοριάς με ένα οροπέδιο, το μέσον του οποίου διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμων, όπου στις παρόχθιες περιοχές του καλλιεργείται το φασόλι γίγαντας - αποκλειστικότητα της περιοχής αυτής. Η σύσταση των εδαφών - ελαφρώς όξινα με χαμηλό ασβέστιο, οι υδάτινοι όγκοι των πηγών του Αλιάκμονα αλλά και της λίμνης Ορεστιάδος, αλλά και το ήπιο ημι-ορεινό κλίμα της περιοχής, συμβάλλουν ενεργά στην παραγωγή αυτού του μοναδικού προϊόντος, που χαρακτηρίζεται από τον λεπτό φλοιό, τη βραστερότητα και τη γεύση του.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι γίγαντες αποτελούν όσπριο σύμμαχο έναντι των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Η μοναδική τους σύνθεση σε διαλυτές φυτικές ίνες τους καθιστά ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά όπλα για όλους εκείνους που προβληματίζονται με τη χοληστερόλη τους. Εντάξτε τους γίγαντες αλλά και τα άλλα όσπρια στη διατροφή σας και απολαύστε σημαντικά οφέλη υγείας αλλά και καλό κορεσμό, κάτι πολύ σημαντικό αν βρισκόσαστε σε προσπάθεια ελέγχου του βάρους σας. Για πολλά χρόνια τα όσπρια αποτελούσαν την σημαντικότερη πηγή πρωτεϊνών για τους ανθρώπους και κομμάτι της βασικής τροφής τους.
Eίναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, μιας και αποτελούσαν την πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνών από οποιαδήποτε άλλη καλλιεργήσιμη τροφή, ιδιότητα που τα έκανε πολύτιμα και αναντικατάστατα σε εποχές που δεν υπήρχε κρέας σε αφθονία.

Σήμερα τα όσπρια συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα δηλ. εκείνα που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής.
Άλλη μια επιστημονική μελέτη ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει τη θετική δράση των οσπρίων στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης! Μελέτη Καναδών επιστημόνων, έδειξε πως ημερήσια κατανάλωση 2 σερβιρισμάτων (150 γρ. ξηρών) οσπρίων, από τη γκάμα των φακών, των φασολιών, της φάβας και των ρεβιθιών, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ασκώντας έτσι σημαντικό καρδιοπροστατευτικό ρόλο!

ΑΡΧΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ agrino gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…