Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ


Νείλος
Τηλεόραση: 29/5/'13 Η εκπομπή θα μας ταξιδέψει στα νερά του Νείλου. Διαπλέοντας τον μυθικό ποταμό, θα γνωρίσουμε το παρελθόν και το παρόν του Καΐρου, αλλά και την ιστορία των Ελλήνων που βρέθηκαν εδώ και κατάφεραν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα.

Σπουδαίοι άνθρωποι, μεγάλοι ευεργέτες άφησαν πίσω τους έργα που θυμίζουν ακόμα και σήμερα το μεγαλείο του ελληνισμού. Σήμερα, οι Έλληνες που ζουν στο Κάιρο είναι λιγότεροι από ποτέ.

Η αγάπη τους όμως για αυτή την πόλη τους οδηγεί να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία των προγόνων τους, οι οποίοι κάποτε μεγαλούργησαν σε αυτό τον τόπο.

Θα γνωρίσουμε την ιστορία αυτής της χώρας, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων, με συντροφιά τις παραδοσιακές φελούκες με τα πανιά τους να φουσκώνουν επικίνδυνα σε κάθε δυνατό φύσημα του ανέμου, αλλά και με τα ψαροκάικα. Οι εικόνες που εναλλάσσονται σου δημιουργούν το αίσθημα ότι ο χρόνος για κάποιους έχει σταματήσει.

Κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου οι πολυτελείς επαύλεις μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιών - κι εκεί που ονειρεύεσαι, τα πολυώροφα κτίσματα σε επαναφέρουν και πάλι στην πραγματικότητα: στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου με τις δεκάδες αντιθέσεις, όπου παραμένει όμως διάχυτο το άρωμα της Ανατολής.
To Σάββατο 1 Ιουνίου στις 16:00. Αρχική Πηγή metrogreece grΠροέλευση εικόνας
Αλέξης Τσίπρας
Πολιτική: 23/5/'12 - Διάττων αστήρ ή Καταλύτης;

Ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε τον πιο δύσκολο ρόλο και με την ορμή της απόγνωσης αυτού που χάνεται, ατενίζοντας με φρίκη τα σημερινά αδιέξοδα εισέρχεται ευτυχώς όχι σαν ταύρος σε υαλοπωλείο στη κεντρική πολιτική σκηνή αλλά ευτυχώς τουλάχιστον σαν ένας ασυμβίβαστος που θέλει να κάνει το όνειρο της "διάσωσης" πραγματικότητα. Με την ορμή του ανοιξιάτικου σιρόκου της Μεσογείου ελπίζει πως θα ταρακουνήσει τα βόρεια άκαμπτα κατεστημένα ιδεών που δεν ορρωδούν στη δυστυχία αλλά πεισματικά αγκιστρώνονται στη δυναμική αριθμών δυσμενών για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που τους απομακρύνει πιστεύουν από το όραμα τους του "Ισχυρού Ευρώ".

Εξ ονόματος του, τα "Pigs" (Portugal. Italy, Greece, Spain) σηκώνουν κεφάλι και απαιτούν να εισέλθουν ως ισότιμα μέλη στις διαπραγματεύσεις του Euro-group με μια ισότιμη θέση - έστω και με με χρέη και ελλείμματα να διαπραγματευθούν γι' αυτά ζητώντας εξισορρόπηση, αναπροσαρμογή μέσα από μια αναπτυξιακή πολιτική με νέα κεφάλαια - εν ολίγοις μιλούν για λογαριασμό τους και όχι εκ μέρους του ΔΝΤ, ζητώντας ένα νέο σχέδιο διάσωσης,καθώς το παλιό αποτυγχάνει διαρκώς —δίκαιο αυτή τη φορά και πραγματοποιήσιμο.
Σχετικά
  1. Ο Αντώνης Καρακούσης του Βήματος σταθμίζει δεδομένα και ζητούμενα του τώρα με την επαύριο των εκλογών: Η επομένη μέρα του κ. Τσίπρα
  2. Η μίνι περιοδεία Τσίπρα σε Παρίσι, Βερολίνο: Θετικό σημείο είναι ο χαρακτηρισμός του Μνημονίου ως κόλαση. Σαφώς και πρέπει να τονισθεί η αδιέξοδη και οδυνηρή συνταγή του σχεδίου Μέρκελ. Η γκάφα Ολαντρέου, ο πάγος από Γερμανία μήπως και αλλάξει το σκηνικό με μια επίδειξη πολιτικής πίεσης για ουσιαστικές αλλαγές και όχι ελαφρύνσεις στο σχέδιο διάσωσης (Μνημόνιο)
  3. ΟΙ Γερμανοί που διοικούν σήμερα τις χώρες του ευρώ θα πρέπει να εγκαταλείψουν πολιτικές αδιέξοδες μη δοκιμασμένες παρά στο παρελθόν, στα πλαίσια εκτιμήσεων και στρατηγικών του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις χώρες χωρίς χάραξη των εκάστοτε οικονομικών πλαισίων τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας καινούργιας δυναμικής: Ευρώ καθ' οδόν για μια νέα πραγματικότητα στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου.
  4. φωτό πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…