ΠΑΡΑΘΥΡΟ


Νείλος
Τηλεόραση: 29/5/'13 Η εκπομπή θα μας ταξιδέψει στα νερά του Νείλου. Διαπλέοντας τον μυθικό ποταμό, θα γνωρίσουμε το παρελθόν και το παρόν του Καΐρου, αλλά και την ιστορία των Ελλήνων που βρέθηκαν εδώ και κατάφεραν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα.

Σπουδαίοι άνθρωποι, μεγάλοι ευεργέτες άφησαν πίσω τους έργα που θυμίζουν ακόμα και σήμερα το μεγαλείο του ελληνισμού. Σήμερα, οι Έλληνες που ζουν στο Κάιρο είναι λιγότεροι από ποτέ.

Η αγάπη τους όμως για αυτή την πόλη τους οδηγεί να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία των προγόνων τους, οι οποίοι κάποτε μεγαλούργησαν σε αυτό τον τόπο.

Θα γνωρίσουμε την ιστορία αυτής της χώρας, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων, με συντροφιά τις παραδοσιακές φελούκες με τα πανιά τους να φουσκώνουν επικίνδυνα σε κάθε δυνατό φύσημα του ανέμου, αλλά και με τα ψαροκάικα. Οι εικόνες που εναλλάσσονται σου δημιουργούν το αίσθημα ότι ο χρόνος για κάποιους έχει σταματήσει.

Κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου οι πολυτελείς επαύλεις μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιών - κι εκεί που ονειρεύεσαι, τα πολυώροφα κτίσματα σε επαναφέρουν και πάλι στην πραγματικότητα: στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου με τις δεκάδες αντιθέσεις, όπου παραμένει όμως διάχυτο το άρωμα της Ανατολής.
To Σάββατο 1 Ιουνίου στις 16:00. Αρχική Πηγή metrogreece grΠροέλευση εικόνας
Αλέξης Τσίπρας
Πολιτική: 23/5/'12 - Διάττων αστήρ ή Καταλύτης;

Ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε τον πιο δύσκολο ρόλο και με την ορμή της απόγνωσης αυτού που χάνεται, ατενίζοντας με φρίκη τα σημερινά αδιέξοδα εισέρχεται ευτυχώς όχι σαν ταύρος σε υαλοπωλείο στη κεντρική πολιτική σκηνή αλλά ευτυχώς τουλάχιστον σαν ένας ασυμβίβαστος που θέλει να κάνει το όνειρο της "διάσωσης" πραγματικότητα. Με την ορμή του ανοιξιάτικου σιρόκου της Μεσογείου ελπίζει πως θα ταρακουνήσει τα βόρεια άκαμπτα κατεστημένα ιδεών που δεν ορρωδούν στη δυστυχία αλλά πεισματικά αγκιστρώνονται στη δυναμική αριθμών δυσμενών για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που τους απομακρύνει πιστεύουν από το όραμα τους του "Ισχυρού Ευρώ".

Εξ ονόματος του, τα "Pigs" (Portugal. Italy, Greece, Spain) σηκώνουν κεφάλι και απαιτούν να εισέλθουν ως ισότιμα μέλη στις διαπραγματεύσεις του Euro-group με μια ισότιμη θέση - έστω και με με χρέη και ελλείμματα να διαπραγματευθούν γι' αυτά ζητώντας εξισορρόπηση, αναπροσαρμογή μέσα από μια αναπτυξιακή πολιτική με νέα κεφάλαια - εν ολίγοις μιλούν για λογαριασμό τους και όχι εκ μέρους του ΔΝΤ, ζητώντας ένα νέο σχέδιο διάσωσης,καθώς το παλιό αποτυγχάνει διαρκώς —δίκαιο αυτή τη φορά και πραγματοποιήσιμο.
Σχετικά
  1. Ο Αντώνης Καρακούσης του Βήματος σταθμίζει δεδομένα και ζητούμενα του τώρα με την επαύριο των εκλογών: Η επομένη μέρα του κ. Τσίπρα
  2. Η μίνι περιοδεία Τσίπρα σε Παρίσι, Βερολίνο: Θετικό σημείο είναι ο χαρακτηρισμός του Μνημονίου ως κόλαση. Σαφώς και πρέπει να τονισθεί η αδιέξοδη και οδυνηρή συνταγή του σχεδίου Μέρκελ. Η γκάφα Ολαντρέου, ο πάγος από Γερμανία μήπως και αλλάξει το σκηνικό με μια επίδειξη πολιτικής πίεσης για ουσιαστικές αλλαγές και όχι ελαφρύνσεις στο σχέδιο διάσωσης (Μνημόνιο)
  3. ΟΙ Γερμανοί που διοικούν σήμερα τις χώρες του ευρώ θα πρέπει να εγκαταλείψουν πολιτικές αδιέξοδες μη δοκιμασμένες παρά στο παρελθόν, στα πλαίσια εκτιμήσεων και στρατηγικών του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις χώρες χωρίς χάραξη των εκάστοτε οικονομικών πλαισίων τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας καινούργιας δυναμικής: Ευρώ καθ' οδόν για μια νέα πραγματικότητα στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου.
  4. φωτό πηγή