Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσουρέκι Σταγκίδη

Είναι το καλύτερο τσουρέκι που μπορείς να φτιάξεις. Μια ζύμη καταπληκτική που ψήνεται δημιουργώντας μια ωραία κρούστα που πασπαλίζεται με αραιωμένο γκλάζο ζάχαρης. Μια πλεξίδα τσουρέκι τι πιο ωραίο για πρωϊνό, ακόμη και για δείπνο. Η γεύση είναι η καλύτερη και είναι Θεσσαλονικιώτικο!
Ποιος τώρα μπορεί να λέει για Πολίτικο τσουρέκι όταν έχει δοκιμάσει το τσουρέκι που τρώγεται τόσο ευχάριστα, που δεν είναι ένας μετρίως γευστικώς αφρός αλλά έχει μια μεστή, αρωματική γεύση, μια κρουστή υφή, μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Πρώτη φορά δοκίμασα τη συνταγή των Φούρνων Σταγκίδη που έφτιαξε η αδελφή μου ειδική στο μαγείρεμα - μετρίως στη ζαχαροπλαστική. Ήταν ανυπέρβλητο - και σε γεύση και σε εμφάνιση. Για τις γιορτές αποτελεί μια ικανοποιητική επιλογή ως προς την προσφορά του σαν ένα δώρο φτιαγμένο από 'μας αλλά και σαν μια διαδικασία ευχάριστη για να ζήσουμε την ατμόσφαιρα γιορτινών ημερών.

Και ιδού η συνταγή απ' τη σελίδα της επιχείρησης στο fb.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ
3ΟΟΟ.γρ.ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ
1500.γρ.ΖΑΧΑΡΗ
600.γρ.ΒΟΥΤYΡΟ ΝΩΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ
900.γρ.ΝΕΡΟ
...9.ΑΥΓΑ
100.γρ.ΤΡΙΜΕΝΟ ΜΑΧΛΕΠΙ
18.γρ.ΑΛΑΤΙ
2.γρ.ΜΑΣΤΙΧΑ
100.γρ.μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάστε το προζύμι παίρνοντας 240γρ από το νερό 375γρ αλεύρι και όλη την μαγιά και ζυμώστε την έως ότου να γίνει μια λεία βελούδινη ζύμη.Έπειτα περιμένετε έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη..πολύ βασικό είναι το νερό που θα βάλετε να έχει την θερμοκρασία περιβάλλοντος .. όχι κατευθείαν από την βρύση, στην συνέχεια προσθέτεται τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά πάλι και περιμένετε έως ότου διπλασιαστεί ..μετά κόβετε στο επιθυμητό βάρος και μορφοποιήστε...στο τέλος περάστε τα τσουρέκια με αυγό και ψήστε για 500γρ 30 λεπτά περίπου στου 180βαθμους..η για 1κιλο 45 λεπτά περίπου.καλή επιτυχία....οι χρόνοι αναμονής είναι 30λεπτά στο προζύμι, 30λεπτα στην κύρια ζύμη, 30λεπτα μετά το κόψιμο, και 30 λεπτά πριν το φούρνισμα ενώ έχετε μορφοποιήσει, αν θέλετε μεγάλο όγκο με μειωμένη γεύση όμως μειώστε λίγο την ζάχαρη και το βούτυρο!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…