Τ' αστέρια στις Κάνες

The Stars at Cannes

Brigitte Bardot Croisette
Brigitte Bardot
Brigitte Bardot - Croisette / Cannes, 1953Brigitte Bardot

Μια άλλη φανταστική τοποθεσία

Οι Κάνες - η περίφημη λουτρόπολη της Νότιας Γαλλίας - εκεί που γίνεται το περίφημο φεστιβάλ των Κανών. Σε αντιστοιχία αλλά και αντιπαράθεση μ' εκείνα της Ιταλίας και Γερμανίας, το 1953 οι Γάλλοι ίδρυσαν το Φεστιβάλ που οι πρώτες του λάμψεις οφείλονταν στη Μπριζίτ Μπαρντό, που την εποχή εκείνη (1956) ξεκινούσε τη καριέρα της σαν Ηγερία και Μούσα του σκηνοθέτη συζύγου της - από τους ιδρυτές της Nouvelle Vague, του Γαλλικού κινηματογράφου, Ροζέ Βαντίμ.

Την εποχή εκείνη όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφησαν επάνω της με την προβολή της ταινίας "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα" (1956). Ακόμη και στους διανοούμενους δεν πέρασε απαρατήρητη η πρωταγωνίστρια: Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ συγγραφεύς, ηγερία του φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ, έγραψε το δοκίμιο "Το σύνδρομο της Λολίτας" (1959) παραλληλίζοντας την ηθοποιό με βαγόνι που οδηγεί την αμαξοστοιχία της μεταπολεμικής γυναικείας χειραφέτησης.

Ο κινηματογράφος σ' όλες του τις δόξες με την απαστράπτουσα παρουσία της νεαρής Μπριζίτ στα πρώτα της βήματα. Ένα Φεστιβάλ που στη πορεία καθιερώθηκε σαν ύψιστος θεσμός της γαλλικής και μετέπειτα ευρωπαϊκής κουλτούρας αναδεικνύοντας έργα καλλιτεχνικών αξιώσεων πάντα.

Ο χρυσός φοίνικας (Palme d' Or) του βραβείου σηματοδοτεί μια ταινία σαν δημιούργημα Τέχνης και είναι μέγιστη αναγνώριση για το σκηνοθέτη, αλλά και για τον ηθοποιό που συμμετέχει στη ταινία.


Brigitte Bardot - Mambo 1956

Et Dieu créa la femme - Paul Misraki
Ενημέρωση - Κάνες 2012 - 15θήμερο Σκηνοθετών - Βραβείο CICAE (Confédération Intérnationale des Cinémas d' Art et d' Essai) 2012, το "No" του Χιλιανού Pablo Larrain.

Δημοφιλείς αναρτήσεις