Πρίγκηπας και Ψαράς: Μια πλήρης ομοιότητα

Μουσείο Ηρακλείου - Πρίγκηπας με τα κρίνα
Σαντορίνη Ακρωτήρι - Νέος με Ψάρια
Ο "πρίγκηπας με τα Κρίνα" είναι μια από τις σημαντικώτερες Μινωϊκές τοιχογραφίες που βρέθηκαν στη Κρήτη, στα ανάκτορα της Κνωσού. Η αρχαιολογική αποστολή που έφερε στο φως περί το 1903, το ανάκτορο του Μίνωα, (βασιλιά της Κρήτης), είχε ως διευθύνοντα των ανασκαφών, τον Βρετανό Sir Arthur Evans.
Η σύνθεση είναι πολύχρωμη, γεμάτη ζωντάνια. Σε χαμηλό ανάγλυφο εικονίζεται επιβλητική ανδρική μορφή, που βαδίζει προς τα αριστερά σε απροσδιόριστο ερυθρό φόντο. Φοράει το τυπικό μινωικό περίζωμα με φαρδιά ζώνη, περιδέραιο στο λαιμό και πλούσιο κάλυμμα κεφαλής διακοσμημένο με κρίνα και φτερά παγωνιού. Η στάση των χεριών του δείχνει ότι ίσως έσερνε με το αριστερό του χέρι ένα ζώο ή κάποιο μυθικό τέρας, γρύπα ή σφίγγα.

Ο νέος ονομάσθηκε από τους ερευνητές «πρίγκηπας», γιατί θεωρήθηκε ότι αποδίδει το βασιλιά-ιερέα, που ζούσε στο ανάκτορο της Κνωσού. Από τη μορφή του σώζονται μόνο τμήμα του ανώτερου μέρους του σώματος, των ποδιών και των χεριών, της ενδυμασίας και του περίτεχνου στέμματος, ωστόσο διακρίνεται σε αυτά η προσπάθεια του καλλιτέχνη για φυσιοκρατική απόδοση της μυολογίας και των λεπτομερειών της ενδυμασίας.
πληροφορίες

Ο "ψαράς της Σαντορίνης" είναι από τοιχογραφία που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι Σαντορίνης το 1974, των οποίων ηγείτο ο καθηγητής Νίκος Μαρινάτος.με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Αναπαριστά ένα νέο, χωρίς ενδυμασία, που κουβαλάει στα χέρια του περασμένα σε γάντζους, τα μόλις ψαρεμένα του ψάρια. Το φόντο μιμείται τις ρωγμές της ηφαιστιώδους μορφολογίας του εδάφους, η βάση που πατάει είναι τα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού - κι είναι ακριβώς σαν μόλις να έχει βγει από τη θάλασσα καθώς οι κυματοειδείς ραβδώσεις του τοίχου μοιάζουν με κύματα που διατρέχουν το σώμα του.

Το ερυθρό φόντο διασχίζει το άνω τελείωμα του τοίχου, το στεφάνι στο κεφάλι του είναι από μπλε φύκια.- καθώς μπλε είναι τα πρώτα ψάρια στις δυο αρμαθιές που κρατάει. Το σώμα βρίσκεται εν κινήσει, ο κορμός είναι λεπτός, η απεικόνιση είναι από το πλάι για να διακρίνεται καθαρά η κίνηση.
Η τοιχογραφία βρίσκεται στη Δυτική πτέρυγα Αίθουσα 5 και έχει ύψος 1.22 μ./ πλάτος 0.69 μ.
πληροφορίες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μισόκλειστη πόρτα

Βάλσαμο για το σπίτι

Λεμόνι στο ψυγείο