Εξορμήσεις απ' το χωριό

Όρμα: μια Φθινοπωρινή απόδραση
Όρμα - Δήμος Αλμωπίας, Νομός Πέλλας (Δυτική Μακεδονία)
Η Όρμα είναι ένα χωριό του Δήμου Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, δίπλα στα Λουτρά Πόζαρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Τρέσινο. Διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά του, περιτριγυρισμένο από πράσινο και φυσικά νερά. Ο πληθυσμός της είναι 641 κάτοικοι. Βικιπαίδεια
Το χωριό Όρμα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής Αλμωπίας, στα βόρεια του Νομού Πέλλας και απέχει 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 15 χλμ. από την πόλη της Αριδαίας και 3 χλμ. από τα Λουτρά Πόζαρ. Η Όρμα λέγεται ότι πήρε τ' όνομά της από την ορμή του νερού των πολλών χειμάρρων που ρέουν στην περιοχή. Έχει σήμερα περίπου επτακόσιους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια κερασιών, ροδακινιών και καστανιών (γιορτή κάστανου, 27 Οκτώβρη) - σχετικό άρθρο "Γιορτή κάστανου στην Άρνα", εδώ 📌.

Η πλατεία του χωριού είναι πλακόστρωτη, με αιωνόβια πλατάνια και με τους ήχους του νερού από το παρακείμενο ποταμάκι, να συνοδεύουν τον καφέ και το φαγητό σας στα κοντινά μαγαζιά. Στο χωρίο θα βρείτε φαρμακείο, mini markets, εστιατόρια και καφετέριες. Οι κάτοικοι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την παράδοση και τη μουσική, οργανώνουν κάθε χρόνο τρεις μεγάλες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, ανοιχτές για κάθε επισκέπτη της περιοχής, με πλούσια εδέσματα, κρασί, τσίπουρο και πολύ χορό για όλους.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι: Η «Σούρβα» κάθε προπαραμονή πρωτοχρονιάς Η «Σίρνιτσα» κάθε παραμονή αποκριών και Η γιορτή κάστανου στις 27 Οκτώβρη

Καϊμακτσαλάν, Όρμα, Αριδαία

Κοντινές εξορμήσεις

  • Τα Λουτρά Πόζαρ 
  • Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν
  • Το Μαύρο Δάσος.
Οι λάτρεις της φύσης θα εντυπωσιαστούν από τις διαδρομές στο Μαύρο Δάσος με τη μεγάλη βιοποικιλότητα και την έντονη παρουσία του νερού. Κατάλληλος προορισμός για πεζοπορία και για διασκεδαστικές εμπειρίες με τετρακίνητα οχήματα, off road μοτοσικλέτες και ποδήλατο βουνού. Η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Αρχάγγελος, με τις σπάνιες αγιογραφίες της, στα όρια των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Η μονή Ιλαρίωνος στο χωριό Πρόμαχοι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Η Έδεσσα με τους καταρράκτες και με μία από τις ομορφότερες παλαιές πόλεις της Ελλάδας, το Βαρόσι.

Η αρχαία Πέλλα με τα μνημεία του Μακεδονικού πολιτισμού.

Αξίζει να δείτε επίσης: Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν, που βρίσκεται επί της γραμμής των συνόρων σε υψόμετρο 2.524μ. και αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου - με το οχυρό Ρούπελ της "Γραμμής Μαζινό" προς δυσμάς.

Το Ντόμπρο Πόλε (Καλή Πεδιάδα), ένα οροπέδιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1750 μέτρα, δίπλα στη μεθοριακή γραμμή. Σχηματίστηκε πάνω σε κρατήρα ηφαιστείου. Παρουσιάζει μία πλούσια βλάστηση με σπάνια ποώδη είδη και πολλούς μικρούς λιμναίους σχηματισμούς (απαραίτητη προϋπόθεση για να το επισκεφθείτε είναι να διαθέτετε αυτοκίνητο με τετρακίνηση).

Τον υγροβιότοπο στη λίμνη του Άγρα και στη λίμνη Βεγορίτιδα με τη σπουδαία ορνιθοπανίδα. Τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, με τα ομοιόμορφα πέτρινα σπίτια. Τέλος και καλύτερο, το εξαιρετικού κάλλους τοπίο που σχηματίζουν οι ολάνθιστες ροδακινιές και κερασιές κάθε Άνοιξη και τα κόκκινα φύλλα της οξιάς το Φθινόπωρο.
🏨 πηγή: lydialithos.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese