Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων

Οι τέσσερις γίγαντες του Ράσμορ

Cary Grant - Eva Marie Saint - North by Northwest
Rushmore Mountain - North by Northwest
Cary Grant - North by Northwest
Κάρι Γκραντ - Εύα Μαρί ΣεντRushmore Mount - Προτομές 4 προέδρων των ΗΠΑΚάρι Γκραντ - Garces Highway
Τι γίνεται όταν σε παίρνουν για κάποιον άλλον και χρειάζεται να διανύσεις 2000 μίλια απόσταση για να σωθείς;

Σύνοψη: Ο Νεουρκέζος διαφημιστής Ρότζερ Θόρνχιλ ενώ βγαίνει απ' το γραφείο του στο Μανχάταν, απάγεται από κατασκόπους - ανθρώπους του Φίλιπ Βάνταμ που πιστεύει πως ο Θόρνχιλ είναι ο πράκτορας της CIA Τζορτζ Κάπλαν. Κατορθώνει να δραπετεύσει και ψάχνει να βρει τον Κάπλαν για να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αυτός που διέπραξε το έγκλημα. Φθάνοντας στο Σικάγο καταδιωκόμενος και από τους πράκτορες και από την αστυνομία συνοδεύεται από την όμορφη ξανθιά Ηβ Κένταλ την οποία γνώρισε στο τρένο. Εκεί εκείνη του παραδίδει ένα μήνυμα απ' τον Κάπλαν που παρά λίγο να του κοστίσει τη ζωή, καθώς καταδιώκεται σε χαμηλές πτήσεις μέσα σε θερισμένα χωράφια αραβοσίτου από ένα αεροπλάνο ψεκασμού σοδειάς.

Τίτλος: Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (North by Northwest)
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock (1899-1980) πέρασμα στην ταινία στο 2΄(χάνοντας το λεωφορείο)
Σενάριο: Ernest Lehman
Πρωταγωνιστούν: Gary Grant (Roger Thornhill), Eva Marie Saint (Eve Kendall), James Mason (Phillip Vandamm)
Έίδος: Μυστηρίου, Θρίλερ
Έτος: 1959
Διάρκεια: 136΄
Μουσική: Bernard Herrmann
Τιμητικές διακρίσεις: Υποψήφια ταινία για 8 Όσκαρς, Edgar Award (Καλύτερη ταινία /Ernest Lehman), 1960
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες, βουνό Rushmore /Kern County, California
Προϋπολογισμός: 3 M$ Κέρδη 74 M$
Στούντιο: MGM
Αξιολόγηση: 💛💛💛

Υπάλληλος εισιτηρίων σταθμού τρένου στον Κάρι Γκραντ: "Γιατί φοράς γυαλιά;" Κάρι Γκράντ: "Γιατί παθαίνω αλλεργία στις ερωτήσεις!"

Κριτική Ταινίας

Μετά το καθαρό "film-noir" Notorius, ο Χίτσκοκ στράφηκε σε ένα άλλος είδος - παρεμφερές με το στιλ των ταινιών του αλλά καθαρά δράσης. Πρόκειται για μια ιστορία καταδίωξης και αναζήτησης της ταυτότητας του "άλλου". Ο "άλλος" είναι το πρόσωπο με το οποίο συγχέουν οι διώκτες τον  ανυποψίαστο, διαφημιστή αλλά και η Αστυνομία καθώς έχει εμπλακεί σε φόνους που δεν έχει διαπράξει, αλλά οι πράκτορες που τον καταδιώκουν.

Η ιστορία είναι πολύ μπερδεμένη μέσα από το σενάριο του Ernest Herrmann αλλά κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, χάρη πρώτα πρώτα στο απαράμιλλο στιλ του πρωταγωνιστή Κάρι Γκραντ που παίζει το ρόλο του "κυνηγημένου" από τα αόρατα παρακλάδια των πρακτόρων με αφοπλιστική άνεση και ειρωνικούς τόνους στις ατάκες του. Στη συνέχεια ο ρυθμός της ταινίας είναι πολύ γρήγορος, η μουσική υπόκρουση επιβλητική σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης, οι εναλλαγές των σημείων δράσης εντυπωσιακές - είτε πρόκειται για τη κέντρο του Μανχάταν (Madison Avenue), είτε για μέρη στην ενδοχώρα, με αποκορύφωμα της κινηματογραφικής λήψης στον αυτοκινητόδρομο (Garces Highway) μέσα σε χωράφια όπου ένα αεροπλάνο σε χαμηλές πτήσεις προσπαθεί να σκοτώσει τον Θόρνχιλ.

Ο ρόλος της μοιραίας ξανθιάς απόλυτα σατανικός - τον υποδύεται η Εύα Μαρί Σεντ με μεγάλη ακρίβεια, εντυπωσιακή στα Haute-Couture ενδύματα, με μαλλιά κτενισμένα σε περίτεχνη κόμμωση. Οι σκηνές στο τρένο επίσης πολύ ωραίες καθώς τα τοπία περνούν ενώ στην τραπεζαρία το ζευγάρι συνομιλεί για πολύ ώρα και οι επιβάτες παράλληλα σερβίρονται από τα άψογα γκαρσόνια. 

Η σκηνή επίσης της δημοπρασίας έργων τέχνης όπου βρίσκεται και η μοιραία Κένταλ με τον "επιχειρηματία" εραστή της Βάνταμ, είναι άριστης αισθητικής ανάμεικτης με χιούμορ και ακραίο ρεαλισμό καθώς δείχνει τον Θόρνχιλ αφ' ενός να ξεσκεπάζει την Εύα αλλά και με τις χαμηλότατες προσφορές του - ενώ τρέχουν σε υψηλά ποσά από τα "κτυπήματα" στην αίθουσα, τον δημοπράτη - ότι πουλάει πλαστά...

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην ταινία είναι παίρνοντας τες απ' την αρχή, οι σκηνές της καταδίωξης και της σύλληψης του ως μέθυσος από την Αστυνομία στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο με τα βράχια και τους γκρεμούς του Ατλαντικού ωκεανού, ο σταθμός των τρένων στη Νέα Υόρκη, το κτίριο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το βουνό Ράσμορ με τις ανάγλυφες φιγούρες των προέδρων σκαλισμένες στο βράχο,

Ο σεναριογράφος Ernest Lehman από τους κορυφαίους του Χόλιγουντ, επίτηδες ή αθέλητα άφησε εντελώς αόριστο τον κεντρικό καμβά, με ξεσκέπασμα της πλοκής με το μπλεγμένο υφάδι των πρακτόρων που αλληλοεξωντόνονται, προς το τέλος για να κρατήσει σε αγωνία το κοινό όχι για το τι πρόκειται να συμβεί αλλά για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ένα αδύνατο σημείο του σεναρίου είναι η σχέση του Θόρνχιλ με την κοσμική μητέρα του καθώς η τελευταία δεν μοιάζει να ταράζεται καθόλου από το μπλέξιμο του γιου της - ίσως για να μας πει πως το μόνο ενδιαφέρον της ήταν το Bridge.

🎥 Ο Alfred Hitchcock (γ. 1899, Αγγλία - θ. 1980, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) υπήρξε Βρετανός σκηνοθέτης. Μετά από μια καριέρα στην Αγγλία μετοίκησε στις ΗΠΑ όπου δημιούργησε πολλές ταινίες στο Χόλιγουντ, που τον κατέταξαν στο πάνθεον των μεγάλων σκηνοθετών του 20ου αιώνα χάρις στη σκηνοθετική του μαεστρία προς τις ταινίες μυστηρίου - γι' αυτό και αποκαλείται ο μετρ του σασπένς (Master of Suspense).

Λεπτομέρειες

  1. O Hitchcock συνήθιζε να κάνει αστραπιαίες εμφανίσεις στις ταινίες του - αυτό ονομάζεται cameo scene - σε μία από αυτές εμφανίζεται εδώ.
  2. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Νοτόριους" James Stuart  όταν πληροφορήθηκε το πρότζεκτ για την ταινία ήθελε απολύτως το ρόλο του Θόρνχιλ, αλλά ο Χίτσκοκ είχε ήδη μεσ' το μυαλό του τον Κάρι Γκράντ. Για να μη τον στενοχωρήσει ανέβαλε το γύρισμα του "North by Northwest" ώσπου να πιάσει δουλειά σε άλλο ρόλο ο James Stuart...
  3. Ο τίτλος της ταινίας είναι κι αυτός μυστηριώδης θα πει πηγαίνοντας προς τη Δύση και από τη Δύση στο Βορρά όπου βρίσκεται και η τοποθεσία Ράσμορ δηλαδή ένα οδοιπορικό καταδίωξης απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.
  4. Στην ταινία παρακολουθούμε το ζευγάρι Κάρι Γκραντ, Εύα-Μαρι Σεντ - μια άλλη ταινία με ένα ζευγάρι αυτή τη φορά "σε τρίγωνο", είναι το "Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσης" (Dial Μ for Murder)
Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων - Video Gallery

Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων 1959

North by Northwest - Σύνθεση Bernard Herrmann

Auction's scene "Δεν είσαι πλαστός αλλά αυθεντικός βλάκας!"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese