Το Γιασεμί...

Τα γιασεμιά ...ξεχνιούνται πάνω στο τραπέζι...

ΔανάηΔαναη ΣτρατηγοπουλουΑλλιώτικα από τ' Άλλα

Η τραγουδίστρια του Μεσοπολέμου

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε φωνητική και μουσική. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και το τραγούδι, όπου διέπρεψε. Βραβεύτηκε για τις μεταφράσεις της καθώς και για τη συμμετοχή της στην Ελληνική Αντίσταση

Η Δανάη Στρατηγοπούλου ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες της εποχής του Μεσοπολέμου. Είχε πολυτάλαντη φύση καθώς εκτός από καλλιτέχνις, ήταν διανοούμενη, ποιήτρια και μεταφράστρια. Ήταν κόρη του μηχανικού και δημοσιογράφου Ιππόλυτου Στρατηγόπουλου. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και παράλληλα καλλιέργησε τη φωνή της μαθαίνοντας ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Ήταν η καλύτερη ερμηνεύτρια των συνθέσεων του Αττίκ και του Χαιρόπουλου. Στο κέντρο "Η Μάντρα του Αττίκ" που διατηρούσε ο Αττίκ, ήταν η τραγουδίστρια των συνθέσεων του. Επίσης διατηρούσε το ψευδώνυμο "Αργυρώ Καλλιγά".

Tην περίοδο της Κατοχής, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Ενταγμένη στο ΕΑΜ, έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια, τραγουδούσε στα νοσοκομεία. Ένα από τα άγνωστα περάσματα που έκανε ήταν και στο Αγρίνιο της Κατοχής στα τέλη του 1942. Αναγκάστηκε να καταφύγει εκεί γιατί στην Αθήνα άρχισαν να τη διώκουν. Όπως η ίδια λέει στο Αγρίνιο άρχισε το "ηρωικό της ρεπερτόριο". Το μαγαζί είχε ρημάξει από τις δύο τραγουδίστριες καθώς η μία τραγουδούσε Ιταλικά τραγούδια για να ψυχαγωγεί τους κατακτητές και η άλλη ερωτεύτηκε Γερμανό, ο οποίος την πήρε με τη μοτοσυκλέτα του.

Στη συνέχεια γνωρίστηκε με τον συναγωνιστή της, Γιώργο Χαλκιαδάκη, τον οποίο και παντρεύτηκε το 1945. Την περίοδο της Χούντας διετέλεσε καθηγήτρια «τιμής ένεκεν» στην έδρα Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο και κατά την περίοδο 1972 – 1973 τακτική έμμισθη καθηγήτρια στο αυτό Πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισε τον μεγάλο νομπελίστα Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούντα Πάβλο Νερούδα /Pablo Neruda και μετέφρασε στα ελληνικά το έργο του |Canto General". (Κάντο Χενεράλ).

Αρχική πηγή: agrinionews.gr


Canto General /Los Libertadores - Neruda - Μουσική Μίκη Θεοδωράκη
Los Libertadores - Pablo Neruda
Ηρώδειο 1995

Nuestra tierra, ancha tierra, soledades,
se pobló de rumores, brazos, bocas.
Una callada sílaba iba ardiendo,
congregando la rosa clandestina,
hasta que las praderas trepidaron
cubiertas de metales y galopes.
Fue dura la verdad como un arado.
Rompió la tierra, estableció el deseo,
hundió sus propagandas germinales
y nació en la secreta primavera.
Fue callada su flor, fue rechazada
su reunión de luz, fue combatida
la levadura colectiva, el beso
de las banderas escondidas,
pero surgió rompiendo las paredes,
apartando las cárceles del suelo.

👉 Σχετικά με Pablo Neruda εδώ

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη Ραφήνα όπου και απεβίωσε το 2009.

Η Δανάη συγγραφεύς

Έργο τέχνης είναι ο στίχος της Δανάης. Πηγάζει από ψυχή απέραντη κι αθάνατη, στοχεύει την ανθρώπινη καρδιά και την αγγίζει: τρυφερά, απαλά, γελαστά, χαδιάρικα, ξένοιαστα, παιχνιδιάρικα, φλογερά, ερωτικά, δραματικά, συγκλονιστικά• πάντα φωτεινά, ποτέ σκοτεινά.

Η Δανάη έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, έχει εκδώσει τον δίσκο Τα πιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ. Κυκλοφόρησαν επίσης και βιβλία της , όπως: Αττίκ (Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας 1986), Γενικό άσμα / Κάντο Χενεράλ, Πάμπλο Νερούδα, "Αλλιώτικα από τ' άλλα" (Ποιήματα δικά της /εξαντλημένο).

Estravagario - Pablo Neruda

Ήταν μεγάλη η αγάπη της για τη Χιλή - καθώς μετέφρασε τον Νερούδα, καθώς και άλλες μελέτες για τη Χιλή και με την πρεσβεία της οποίας στην Αθήνα, διατηρούσε πάντα τις καλύτερες σχέσεις.

Quotes - Ρήσεις Ειτε βραδυάζει είτε νυχτώνει μένει λευκό το γιασεμί - Γιώργος Σεφέρης #γιασεμί #παντοτεινό

Αττίκ [Κλέων Τριανταφύλλου] (1885-1944) Της μιας δραχμής τα γιασεμιά Στίχοι Δανάη #γιασεμί #ζευγάρια #ξεχνιούνται

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese