Το τραγούδι του μαύρου νησιού

Isla Negra - Σπουδαστής του Χρόνου και του θανάτου

Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο
Pablo NerudaΔανάη - Νερούδα Χιλή 1972
Pablo Neruda 1904-1973Pablo Neruda
Τόσα λίγα ξέρουν τόσα πολλά υποθέτουν ξεχνώντας πάντα πως μια μέρα, στον τάφο θα κατέβουν... Canto General Pablo Neruda

Ο Πάμπλο Νερούντα γεννήθηκε στο Paral της Χιλής και το κανονικό του όνομα ήταν Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto Το Νερούντα το πήρε από τον Τσέχο συγγραφέα και ποιητή Γιαν Νερούντα ενώ το μικρό Πάμπλο, από τον Γάλλο ποιητή Πολ Ελυάρ. Κατά τον Γκαμπριέλ-Γκαρσίας Μαρκές θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ου αιώνα. Το 1971 του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το σκεπτικό: Μια πρωτογενής ποιητική δύναμη που αναδεικνύει όλες τις πρωταρχικές δυνάμεις του Πεπρωμένου και των Ονείρων της Φύσης όλων των Ηπείρων.

Την ποιητική συλλογή του Pablo Neruda "Canto General" μετέφρασε η Δανάη Στρατηγοπούλου. Η αγάπη της για τον ποιητή κι αυτή τη χώρα ήταν η αιτία που η ποίηση αυτή μεταφράστηκε στη χώρα μας - συντελώντας όπως το μέγεθος του αναστήματος του Χιλιανού ποιητή να γίνει γνωστό στην Ελλάδα.

Estravagario Σπουδαστής του Χρόνου και του Θανάτου

Το ποίημα Estravagario (που είναι μέρος της συλλογής) αποτελεί την έκφραση λυρισμού ενός ανθρώπου στην άκρη του πλανήτη μας να αποδώσει το μυστήριο της ύπαρξης.

"Σπάνια άνθρωπος έζησε τόσο ζεστά, έντονα, ενθουσιαστικά, σχεδόν ερωτικά τη φιλία όπως ο Νερούδα για μένα κι εγώ για τον ποιητή. Γι' αυτό και η συγκίνησή μου είναι βαθύτατα εξουθενωτική τώρα που του χαρίζω αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, στα εκατό χρόνια από τη γέννησή του (12 Ιουλίου 1904), έχοντας μαζί με τα γραφτά μας και τη φωνή του κοντά στη δική μου".

Αυτά λέει η 90χρονη έφηβη Δανάη στον πρόλογό της γι' αυτή τη γιορταστική έκδοση του "Εστραβαγάριο" που, πέρα από τη δύναμη και τη γοητεία των στίχων του, προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό, σε cd, τρία από τα καλύτερα ποιήματά του, μελοποιημένα και τραγουδισμένα από τη Δανάη στη Χιλή του Αγιέντε το 1972.

Όταν τα πρωτάκουσε ο Νερούδα, έγραψε πάνω στο δίσκο: "Αυτό που έκανε η Δανάη είναι μια αναδημιουργία της ποίησής μου".

Ποιος ήταν o Estravagario;

Ήταν αυτός που κατασκεύαζε όνειρα, που κάλπαζε στον άνεμο πάνω στο άτι της βροχής κι ύστερα ξεκουραζόταν στην καρδιά της φωτιάς. Ήταν ένας καθηγητής της ζωής και του έρωτα, ένας περιπλανώμενος σπουδαστής του σκληρού χρόνου και του θανάτου.

Η ψυχή του ανθρώπου είναι από ίσκιο, γι’αυτό και ταξιδεύει.

Εστραβαγάριο 2004 -
σ. 197 Εξαντλ.

Ο Πάμπλο Νερούδα είχε αναγγείλει το "Εστραβαγάριο" Βιβλίο Ταξιδιών (Estravagio Libro del Vagarias) σε ειδική συνέντευξη την άνοιξη του 1958. Ο Χιλιανός νομπελίστας ξεχώριζε τούτη τη συλλογή. Την έγραψε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του, την οποία ο ίδιος ονόμαζε "φθινοπωρινή", όταν είχε πλέον επιστρέψει για τα καλά στην πατρίδα του και δημιουργούσε στην αγαπημένη του Ίσλα Νέγρα, στις ακτές του Ειρηνικού. 

Αυτά τα εξήντα οκτώ ποιήματα συνιστούν από κοινού ένα σημείο ανάπαυσης, απ’ όπου ο ποιητής παρατηρεί συγκινημένος το φτερούγισμα ενός πουλιού ή την αβέβαιη πορεία ενός φύλλου, απ’ όπου ανακαλύπτει εκ νέου τα θαύματα της φύσης και διερευνά εξονυχιστικά τα μυστήρια της ύπαρξης.

Ο τόνος της φωνής του, άλλοτε μελαγχολικός κι άλλοτε πανηγυρικός, παραμένει νοσταλγικός και στοχαστικός. Με το "Εστραβαγάριο", που σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στο έργο του, ο λυρισμός του Πάμπλο Νερούδα έγινε πιο προσωπικός.

(Σημείωση) Ο Νερούντα απεβίωσε το 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Μετά από 40 χρόνια το 2013 διετάχθη η εκταφή της σωρού του καθώς υπήρχαν υποψίες πως είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας από το τότε καθεστώς.

👉 Αρχική δημοσίευση kastaniotis.com Νομπελίστες Pablo Neruda Nobel 1971 /Κυκλοφορεί εδώ


Estravagario - Amor (Song of love) Ισπανόφωνη ποίηση: Πάμπλο Νερούδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese