Ο οίκος Dior στην Ακρόπολη

Μόδα με έμπνευση το αρχαίο πνεύμα

Στις ΚαρυάτιδεςΣτον Παρθενώνα

Τον περασμένο Ιούνιο, το επιφορτισμένο κλιμάκιο για την επίδειξη στο Καλλιμάρμαρο επισκέφθηκε την Αθήνα. Η φωτογράφιση όμως δεν έμεινε σ' εκείνο το event στο Στάδιο, αλλά συνεχίστηκε με την δημοσίευση φωτογραφιών των μοντέλων της επίδειξης με αποκλειστική παρουσίαση (campaign) των ενδυμάτων από την επίδειξη, με την ονομασία "Cruise 2022" του οίκου - όλα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα. Τα ρούχα σχεδίασε και ετοιμάστηκαν υπό την καθοδήγηση  της σχεδιάστριας του οίκου Maria Grazia Chiuri, η οποία και ήταν επικεφαλής της άφιξης της ομάδας το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Η φωτογράφιση έγινε στον Ιερό Βράχο μπροστά στον Παρθενώνα, ναό της Αθηνάς και στο Ερέχθειο, καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Στα χρώματα κυριάρχησε το λευκό για τα λεπτά μακριά ενδύματα, που αποτύπωναν ακριβώς τους αρχαϊκούς χιτώνες. Πλήθος κόσμου θα δουν τα ρούχα στην προσεχή κολεξιόν αλλά και στα σχετικά video του οίκου.

Ο Dior είχε πρωτοέρθει στην Αθήνα το 1951 - εποχή που ήταν επικεφαλής ο ιδρυτής του οίκου Marc Bohan. Ένας μύθος καταρρίφθηκε τότε - για την απαγόρευση για διαφημιστικούς λόγους φωτογραφιών στην Ακρόπολη, καθώς εκ νέου σήμερα, προς χάριν της αναβίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος με την ανάδειξη των αρχαίων μαρμάρων του ναού και των πέριξ αγαλμάτων - προς όφελος βέβαια της προβολής του εμβληματικού οίκου αλλά και των αξιοθέατων της σύγχρονης Ελλάδας.

🎥 Σχετική ανάρτηση, ταινία: "Εγώ και ο Ντιορ" εδώ

Αρχική πηγή madamefigaro.gr

Maria Grazzia Chiuri

Dior - Athens
Maria Grazzia ChiuriDior φόρεμα από  Maria Grazzia Chiuri

Αρχικά εργάστηκε στον οίκο Fendi (1989) επικεφαλής σχεδιάστρια στο τμήμα τσαντών δημιουργώντας το μοντέλο Baguette διάσημο έκτοτε. Κατόπιν στον οίκο Valentino έχοντας για συνεργάτη τον συμφοιτητή της από τη σχολή Σχεδιαστών της Ρώμης (IED Istituto Europeo di Design) Pier Paolo Piccioli, για να ακολουθήσει ο οίκος Dior. 

Το 1999, έγινε μέλος του ιταλικού οίκου Valentino,- (επί 17 χρόνια) όπου ήταν υπεύθυνη για τις συλλογές αξεσουάρ. Ήδη, ο οίκος Dior την πλησίασε για αν αναλάβει τον σχεδιασμό των συλλογών τσάντας.με μια υπερβολικά περιοριστική πρόταση, την οποία αρνήθηκε. Το 2008, όταν ο Valentino Garavani αποσύρθηκε, προήχθη στην ιταλική εταιρεία ως συν-καλλιτεχνικός διευθυντής της μάρκας, μαζί με τον Pier Paolo Piccioli, τον οποίο είχε γνωρίσει από τις σπουδές του στο Istituto Europeo di Design. Η αρχή της ήταν δύσκολη, αλλά ήξερε πώς να κάνει τη ρωμαϊκή μάρκα να εξελιχθεί μεσα σε λίγα χρόνια. Οι συλλογές της χαρακτηρίζονται από "ιταλικό στιλ, ρομαντισμό και πολύτέλεια". Αργότερα το 2003 το ζευγάρι άρχισε επίσης να διαχειρίζεται τις δημιουργικες επιλογές για τη συλλογή διάχυσης Red Valentino. Οι Chiuri και Piccioli διορίστηκαν συν-δημιουργικοί διευθυντές του Valentino το 2008, επιβλέποντας την πλήρη καλλιτεχνική κατεύθυνση για τη μάρκα, όπως Womenswear, Menswear & Haute Couture, και οι δύο απονεμήθηκαν με το CFDA International Award για το έργο τους το 2015

Το 2016 διορίστηκε, από τη Sidney Toledano, καλλιτεχνική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών Christian Dior (haute couture και ready-to-wear, έξι συλλογές ετησίως). Μετά από τον Raf Simons, γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτήν τη θέση από τη δημιουργία του οίκου το 1946. Οι πρώτες της επιδείξεις για το γαλλικό οίκο χαρακτηρίζονται από μινιμαλισμό και φεμινιστικές αξιώσεις.

Στις 6 Ιουλίου του 2020, η Maria Grazia Chiuri παρουσιάσε τη συλλογή Haute Couture Autumn-Winter 2020-2021. Λόγω της κρίσης στην υγεία της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τη μορφή ταινίας, σε συνεργασία με τον Matteo Garrone, τον Ιταλό σκηνοθέτη (γνωστή ταινία του "Dogman"). Θα συνεργαστούν επίσης στην ταινία της συλλογής Haute Couture Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021. 

Λεπτομέρειες Η μητέρα της Maria Grazzia Chiuri ασχολιόταν με τη Ραπτική πριν ανοίξει μια μπουτίκ ρούχων στη Ρώμη έτσι το πρώτο πράγμα που ασχολήθηκε ήταν μ' αυτό το κατάστημα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα: η σχολή Σχεδιαστών, η πρόσληψη στον οίκο Fendi κλπ.


Dior campaign

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese