Μαστίχα να τη πιεις στο ποτήρι

Sparkling Drink with Mastiha Water

Ανθρακούχο ΜαστιχόνεροΜαστιχόδενδρα - Χίου

Ένα υπέροχο νερό είναι το Mastiqua. Τι είναι πράγματι; Ανθρακούχο νερό με άρωμα Ελληνικής μαστίχας - μια συνταγή βασισμένη στην παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου, ένας μυστικός συνδυασμός της ξεχωριστής γεύσης και των ευεργετικών ιδιοτήτων της Μαστίχας Χίου ένα πολύτιμο ποτό γεμάτο δροσιά.

Απολαμβάνεις κρύο στους 3 C για μια μοναδική εμπειρία δροσιάς, προσθέτοντας μια φέτα αγγουριού για ένα αναζωογονητικό μη αλκοολούχο ποτό!

Συστατικά: Νερό, υδατικό εκχύλισμα μαστίχας, διοξείδιο άνθρακα, άρωμα μαστίχας, φυσικό άρωμα μέντας. Τιμή; 2 και κάτι το μικρό μπουκάλι.

Τα Μαστιχόδενδρα Mastiha Trees

Βοτανολογία: Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος – επιστημονικά Pistacia Lentiscus var. Chia (οικογένεια Anacardaceae), είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα στα ηλικιωμένα φυτά. Ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Καλλιέργεια: Ο σχίνος είναι φυτό ανθεκτικό με ελάχιστες απαιτήσεις, γι’ αυτό ευδοκιμεί σε άγονα, πετρώδη και φτωχά εδάφη. Επειδή οι ρίζες του απλώνονται στην επιφάνεια του εδάφους, επιβιώνει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, εν αντιθέσει με το ψύχος και τον παγετό στα οποία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της οικογένειας αποτελούν κύριο στοιχείο της Μακκίας βλάστησης των παραμεσογείων χωρών αλλά μόνο στην Χίο δένδρο και φύση χαρίζουν τα πολύτιμα "δάκρυα" της μαστίχας. Δικαιολογημένα λοιπόν η Χίος έχει ταυτιστεί με την μαστίχα. Το αξιοπρόσεκτο είναι, ότι ενώ σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα (Μαστιχοχώρια), όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

Μαστιχόδενδρα: πληροφορίες από chiosphotos.gr


Μαστιχόδενδρα (Σχίνοι σε πλήρη ανάπτυξη) Χίου

💇 Άλλα προϊόντα παρεμφερή Λικέρ μαστίχας, μαχλέπι (μπαίνει ως αρωματικό σε τσουρέκια), ροδόνερο (αρωματικό για κουραμπιέδες).

Εις Υγείαν!


💇Post Scriptum: Ιστορία Οι Τούρκοι κατέσφαξαν τον πληθυσμό στη Χίο βλέπε και έργο Ντελακρουά "Η Σφαγή της Χίου". Επίσης, είναι γνωστό το γιατί πάνε οι Χιώτες δύο-δύο: για να μη τους πει ο Τούρκος να τον κουβαλήσουν στους ώμους τους. Μόλις έβλεπαν Τούρκους από μακριά ανέβαινε ο ένας στους ώμους του άλλου - έτσι μιλιά ο Τούρκος!
Οι Τούρκοι έχουν κοινά βιώματα με τον Πούτιν ως προς τους ξερριζωμούς πληθυσμών. Όπως κατέφαγαν τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας το ίδιο ο Πούτιν κάνει με τους δυστυχισμένους Ουκρανούς! Ίσως βρεθεί μια ισορροπία σήμερα στην Αττάλεια και αποδοθεί μια κατ' ευχήν επίτευξη της εκεχειρίας στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας! περισσότερα γι' αυτό το θέμα εδώ

Η Μάστιγα της Ασίας 🕌

Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω Γιώργος Νταλάρας από το δίσκο "Μικρά Ασία"

Σαν ήμουνα παιδί και 'γω
φτερούγησα απ' τη κούνια
όμως μαχαίρια έβλεπα
στης πόλης τα καντούνια
Κυνηγημένος μιαν αυγή
ετράβηξα τους δρόμους
φωτιά στα πόδια μου η γη
κι η μοναξιά στους ώμους.
Φέρτε μου νερό να ξεδιψάσω
και μια πέτρα για να ξαποστάσω
τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω απ' όσα πέρασα. (4)


Γιώργος Νταλάρας Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω Α. Καλδάρας /Πυθαγόρας Απαγγελία Γιάννης Φέρτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese