Δεύτερη ευκαιρία

Souvenirs από το παρελθόν

Isabelle Huppert - Kévin Azais (2016)Souvenir - Kévin Azais Isabelle Huppert

Η λησμονημένη υποψήφια κάποτε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού (Eurovision) - ήρθε πίσω από το 1ο βραβειο, τραγουδίστρια Λιλιάν, εργάζεται πλέον σ' ένα συσκευαστήριο πατέ, ερωτεύεται τον νεαρό επίδοξο μποξέρ συνάδελφο της στη δουλειά. Μαζί αποφασίζουν την επανεμφάνιση της.

Υπόθεση

Η Λιλιάν Σεβερνί εργάζεται σε ένα εργοστάσιο συσκευασία πατέ. Συνάδελφος της ο Ζαν Λελού με τον οποίο έχει αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου, μια πάνω από φιλική σχέση. Ο Ζαν αθλείται στην πυγμαχία, στις ελεύθερες ώρες του στο γυμναστήριο φιλοδοξώντας να κατακτήσει κάποιο τίτλο. Η Λιλιάν υπήρξε στο παρελθόν η γνωστή, δημοφιλής τραγουδίστρια Λώρα, έχοντας εγκαταλείψει πλέον αυτό το επάγγελμα. Ο Ζαν αναλαμβάνει να τη ξαναλανσάρει στη σόου-μπίζνες έχοντας πάρει το ρόλο του μάνατζερ.

Πράγματι, όλα εξελίσσονται, η Λιλιάν κερδίζει με την επάνοδο της το κοινό ξανά. Όμως οι σχέσεις τους δεν πάνε καλά γιατί ο τέως σύζυγος της έχει γράψει τα τραγούδια που λέει όπως και κατά την εποχή της δόξας της - κάτι που κάνει τον Ζαν Λελού έξαλλο, στο σημείο να θέλει να μη την ξαναδεί. Όσο κι αν εκείνη προσπαθεί είναι ανυποχώρητος, καθώς και οι γονείς του που δεν τη θέλουν λόγω μεγάλης διαφοράς ηλικίας τους.

Η ζωή κυλάει μετά την αποτυχία του δίδυμου Λιλιάν - Ζαν στο καλλιτεχνικό περιβάλλον το ίδιο για τη Λιλιάν. Μοναξιά, ποτό, χωρίς καμμιά έκπληξη που να τη συναρπάσει. Οι δρόμοι με τον Ζαν έχουν χωρίσει, το ίδιο και η επανεμφάνιση της ως τραγουδίστρια. Η αποτυχία κτύπησε την πόρτα και δε λέει να αναχωρήσει.

Κριτική

Μια ταινία για τη μοναξιά των επαρχιακών πόλεων για τη λάμψη που χάνεται στη στροφή του δρόμου καθώς τα φώτα της σκηνής σκοτεινιάζουν. Αυτό συμβαίνει στην πετυχημένη εμφάνιση της Λιλιάν στο διαγωνισμό που ωστόσο δεν κατάφερε να της ανοίξει το δρόμο για μια μόνιμη θέση στο τραγουδιστικό στερέωμα Πολλοί τραγουσιστές σ' αυτούς τους διαγωνισμούς, ξεχνιώνται γρήγορα. Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; ρωτά ο Βέλγος σκηνοθέτης Μπαβό Ντεφύρν του "Σουβενίρ" και η απάντηση είναι πως όχι. Ό,τι χάθηκε δεν γυρίζει πίσω. Τουλάχιστον λίγο πριν το τέλος της ταινίας.

Η Ιζαμπέλ Υπέρ είναι καταπληκτική στο ρόλο της ξεχασμένης τραγουδίστριας, ο Κεβίν Αζαϊς επίσης στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου υποψήφιου μποξέρ. Τα τραγούδια της ταινίας τα ερμηνεύει η ίδια η πρωταγωνίστρια Υπέρ, με ένα στυλ κάποιας παλιότερης εποχής στην οποία άλλωστε είχε διακριθεί. Μια ερωτική ιστορία που δεν οδηγεί πουθενά παρά την πολλά υποσχόμενη εξέλιξη της. Τα όνειρα είναι προορισμένα να γκρεμιστούν με το πρώτο φως της αυγής.

Απαισιοδοξία; ή η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ή κωμωδία.Όχι βέβαια, μετά από το χωρσμό τους η Λιλιάν και ο Ζαν, επανασυνδέονται πάλι. Αισιοδοξία; ή η δεύτερη ευκαιρία πάντα χτυπά την πόρτα επισημαίνει με το απόσμενο τέλος της ταινίας.

Isabelle Huppert - Souvenir 2016
IMDb

Τίτλος: Σουβενίρ Souvenir
Σκηνοθεσία: Bavo Defurne
Σενάριο: Bavo Defurne
Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Kévin Azais
Έτος: 2016
Διάκεια: 90΄
Είδος: Μουσική, δραματική
Τιμητικές διακρίσεις: Φεστιβάλ Οστάνδης Υποψηφιότητα καλύτερων ηθοποιών I. Huppert, K. Azais
Αξιολόγηση: 💛💛💛

🎥 Γαλλόφωνοι Σκηνοθέτες

Ρήσεις

Bavo Defurne: Δεν θέλω να δείξω στους ανθρώπους αυτό που βλέπουν έξω από τα παράθυρα τους αλλά τι βλέπουν όταν κλείνουν τα μάτια τους


Joli Garçon - Isabelle Huppert

Joli Garçon - Pink Martini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese