Ηπειρώτικη σπανακόπιτα

Με αλεύρι νερό & Χορταρικά

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Σπανακόπιτα
Ένα από τα ωραιότερα φαγητα είναι οι πίτες - δικές μας, με παραδοσιακή συνταγή. Γίνονται γρήγορα, είναι χορταστικές και το κυριώτερο: νόστιμες και δελεαστικές και μόνο από την όψη τους.

Υπάρχουν πολλές συνταγές για σπανακόπιτα αλλά η ηπειρώτικη και οι τοπικές παραλλαγές της πάντα ξεχωρίζουν. Μια από αυτές μας έρχεται από το Πωγώνι Ιωαννίνων και μια παλιά νοικοκυρά που την φτιάχνει 40 χρόνια τώρα…

Υλικά για το φύλλο

  • 1/2 μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές λάδι
  • μια κουταλιά ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη

Εκτέλεση για τη ζύμη

Α΄ (Για τη ζύμη) Σε πήλινο ειδικό σκεύος για το ζύμωμα υλικών για πίτες, κέικς κλπ τοποθετούμε πρώτα το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι (προαιρετικά) (ζυμώνοντας ...χωρίς φόβο και πάθος με τα χέρια μας σφιγμένα σαν μπουνιές, προς όλες τις κατευθύνσεις) ρίχνοντας σταδιακά το νερό ώσπου να γίνει μια συμπαγής εύπλαστη ζύμη. Τα ανωτέω σκεύη πωλούνται στις λαϊκές και ειδικά η λεκάνη είναι ιδανική για το ζύμωμα του αλευριού.

Β΄ Χωρίζουμε τη ζύμη το λιγότερο, σε τέσσερις μπάλες τις οποίες με τη σειρά και μία μία ανοίγουμε με τον λεπτό πλάστη σε φύλλο στο σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε έχοντας αλοίψει με λίγο λάδι το ταψί. Τοποθετούμε σταδιακά το α' φύλλο αλοίφουμε με λίγο λάδι, μετά το β΄φύλλο.

Απλώνουμε τη γέμιση αφού έχει λίγο κρυώσει. Στρώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε τα επάνω φύλλα με τον ίδιο τρόπο, τυλίγουμε τα προεξέχοντα φύλλα γύρω γύρω διπλώνοντα τα.

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 πράσα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κούπα τυρί φέτα (και λίγο περισσότερο αν σας αρέσει το τυρί στην πίτα) - αν θέλετε νηστίσιμη χωρίς τη φέτα
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού τραχανά (αν έχετε στο ντουλάπι σας)
  • άνηθο, μάραθο, δυόσμο, μυρώνια (αρκεί ο άνιθος αν δεν έχετε τα υπόλοιπα)
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση για τη γέμιση

Για την ηπειρώτικη σπανακοπιτα τα ανωτέρω υλικά τοποθετούνται σε σκεύος (τελευταία η φέτα) για λίγη ώρα να αχνιστούν το σπανάκι, τα πράσα με τα κρεμμυδάκια με τα αρωματικά χότρτα μαζί - για πολύ λίγη ώρα.

Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στην αρχή στους 180 μετά χαμηλώνουμε λίγο για ένα διάστημα μισής ή 3/4 ωρών. Έχουμε ήδη χαράξει ως το μέσον περίπου, τα επάνω φύλλα ραντισμένα πριν με λίγο νερό.

Καλή Επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese