Pedro Almodovar - Μετρ του σινεμά

Pedro Almodóvar maître της Αντικουλτούρας

Cate Blanchett Penélope Cruz Pedro Almodóvar - Goya Festival 2022

Ο πιο καταξιωμένος Ισπανός σκηνοθέτης μετά τον Λουίς Μπυνυέλ, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ (στα Ισπανικά) γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη τη Calzada de Calatrava στη φτωχή περιοχή της La Mancha. Στη Μαδρίτη πήγε το 1968 και για το προς το ζην εκεί πουλούσε μεταχειρισμένα είδη στη λαική αγορά El Rastro. Δεν είχε χρήματα για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Εκτός αυτού οι σχολές σκηνοθεσίας είχαν κλείσει στις αρχές του '70 από τον δικτάτοα Φράνκο. 

Έτσι βρήκε δουλειά σε μια τηλεφωνική εταιρεία και με τα πρώτα του χρήματα αγόρασε μια Super 8 κάμερα και στο διάστημα '72 ~ '78 γύριζε ταινίες μικρού μήκους με τη βοήθεια κάποιων φίλων του. Αυτές οι ταινίες έγιναν γνωστές στην αναπτυσσόμενη "αντισυμβατική" κουλτούρα. Σε λίγα μόλις χρόνια ο Αλμοδοβάρ έγινε σταρ της La Movida - το ποπ πολιτιστικο κίνημα του τέλους των 70's, Η ταινία "η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα κορίτσια" του '87 γυρίστηκε αρχικά με μια κάμερα 16 χλ. 

Μαζί με τον αδελφό του Μιγκέλ, ίδρυσαν την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής El Deseo. Το φαινόμενο Αλμοδοβάρ διεδόθη σ' όλες τις χώρες κάνοντας τις ταινίες του ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Λεπτομέρειες

📽 Ισπανόφωνοι Σκηνοθέτες

Για τον Λουι Μπυνυέλ Είναι ο μεγαλύτεος σκηνοθέτης της Ισπανίας, επίσης θαυμάζει τον David Lean μετρ του παλιότερου Αμερικανικού κινηματογράφου. Θα ήθελε να γυρίσει ταινίες με τις Μαριόν Κοτιγιάρ, Κατρίν Ντενέβ. Από τις ταινίες που ξεχωρίζει είναι και το "Jamon Jamon" του ομοεθνούς του Bigas Luna. Στις ταινίες του υπογράφει στα credits ως Almodóvar.
counter culture = αντισυμβατική Μια κουλτούρα έξω από τα αποδεκτά πρότυπα της κοινωνίας, που ανατρέπει επίσης φωτίζοντας εις βάθος, κάποια πρότυπα


Pedro Almodovar Ψηλά Τακούνια 1991 Marisa Paredes, Victoria Abril


Στα "Ψηλά τακούνια" μια τραγουδίστρια (Marisa Paredes) επιστρέφει στη Μαδρίτη από την Αμερική όπου έλειπε για δεκαπέντε χρόνια και βρίσκει την κόρη της (Victoria Abril) παντρεμένη με έναν πρώην εραστή της (Cesar καλύτερη ξένη ταινία 1993).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese