Αναμνήσεις απ' το Κομπραί

Έργα και ημέρες του νεαρού Marcel Proust στο Combray

Από τη μεριά του Σουάν -Τόμος Α΄Κομπραί - Τόμος Α΄

Ατέλειωτες περιγραφές της φύσης, του τοπίου που περιέβαλλε την εξοχική κατοικία της θείας Λεονί, του νεαρού αφηγητή του χωριού Κομπραί, όπου μαζεύονταν από τον Μάη κι έπειτα για διακοπές, τα κοντινά μέλη της οικογένειας του, καθώς και, ορισμένοι φίλοι, κάποιες φορές γείτονες. 

Μια εξοχή στεφανωμένη θαρείς με τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης, κάτω απ' τους επιβλητικούς ήχους του καμπαναριού με τα 97 σκαλιά, της εκκλησίας του Σαιντ-Ιλιέ που δέσποζε στο χωριό μετρώντας τις ώρες... Τίποτε δεν διαφεύγει από το μάτι του νεαρού παραθεριστή: το φεγγάρι, οι ακτίνες του ήλιου, το παιχνίδισμα του φωτός με τις σκιές μέσα από τα τζαμωτα της εκκλησίας, οι ασπραγκαθιές στην Αγία Τράπεζα, και άλλες που περιπλέκονταν, στόλισμα στα ψηλά μανουάλια.

Η γεωμετρική συμμετρία των μονοπατιών του κήπου με τους υάκινθους, τις πορτοκαλιές, το καμπανάκι της πόρτας καθώς σήμανε την άφιξη μιας επίσκεψης. Ένα σύμπαν χλοερό, ευωδιαστό, με τις ιεροτελεστίες μιας μικρής επαρχιακής κοινότητας, με τους εμπόρους και την πραμάτεια τους, τους περαστικούς, το δίτροχο αμάξι του κυρίου Βιντέιγ καθώς έφθανε να τους επισκεφθεί με την κόρη του το διαβολάκι όπως την αποκαλούσαν. Ο φίλος του Μπλοχ - με το σχόλιο του για τη μεγάλη του θεία πως υπήρξε κάποτε "πολύ ζωηρή" - λόγος για τον οποίο απεπέμθη από το εξοχικό, σε μια βροχερή μέρα άφιξη του. Κυρίως για το φιλί που θα έπρεπε κάθε βράδυ μετά το δείπνο να του δώσει η μητέρα του ανεβαίνοντας τη σκάλα κι αν δεν ερχόταν σαν είχαν επισκέψεις συνήθως του κυρίου Σουάν φίλου του παππού του, πάθαινε κατάθλιψη...

Όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι της μαγείρισας, καμαριέρας, οικονόμου. Φρανσουάζ που έτρεχε ολημερίς να εξυπηρετεί τα υψηλά αφεντικά της για τα οποία έτρεφε έναν μεγάλο σεβασμό από το λόγο και μόνο, πως ήταν της "υψηλής κοινωνίας".

Α΄ έκδοση - Grasset

Λιβάδια, πλαγιές, ποταμάκια με γέφυρες, δένδρα με πλούσιες φυλλωσιές που σκίαζαν τη λεωφόρο Σιδηροδομικού Σταθμού - εκεί που αργότερα θα γινόταν το πάρκο, απ' όπου μπήκαν ένα βράδυ με την αποπροσανολισμένη μητέρα του στον κήπο του σπιτιού τους, αναφωνώντας φθάνοντας στον άνδρα της "Είσαι υπέροχος!", εννοώντας πως βρήκε το δρόμο για το σπίτι μέσα από μια καινούργια τους διαδρομή μετά από τον εσπερινό της εκκλησίας.

Για τη γυναίκα του Σουάν που κανείς δεν ήθελε να καλέσει για δείπνο σπίτι του εξ αιτίας του παρελθόντος της αλλά και του παρόντος... όπως έλεγαν οι θείες του, πως "δεν δίνει δεκάρα για τον Σουάν μόνο για τον ντε Σαρλύς που τον έχει φίλο"...

Για το μελετητήριο δίπλα στην κουζίνα, του θείου Οκτάβ και τις επισκέψεις τους στο σπίτι του στο Παρίσι όπου δεχόταν κυρίες της "μέσου κόσμου" δηλαδή νεαρές κυρίες που συντηρούνταν από τον εκάστοτε πλούσιο φίλο τους - και που μία από αυτές γοήτευσε το νεαρό αφηγητή, σε μια του επίσκεψη στο θείο του απρόσμενη για τον θείο αλλά εντυπωσιακή για τον ίδιο, λόγω της γνωριμίας με την πανέμορφη κυρία, που η εξιστόρηση αργότερα στους γονείς του αυτής της επίσκεψης, επέφερε τη ρήξη των σχέσεων τους με το θείο του.

Σπίτια επιφανών - Μαρσέλ Προυστ Συγγραφεύς

Εξιστορήσεις, εκμυστηρεύσεις, γεύματα και δείπνα, περίπατοι ως την εκκλησία και μέσα στους διακλαδωτούς δρόμους του χωριού, επισκέψεις, φιλοφρονήσεις, αλλά και κριτικές από τις δύο μεγάλες αδελφές του παππού του, η ζωή γενικά στο σπίτι του χωριού Κομπραί - μουσείο σήμερα Μαρσέλ Προυστ, σφράγισε τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα του "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα - έργο ύψιστης τέχνης αφηγηματικού ρεαλισμού.

Related Ο κήπος των Σουάν εδώ

Διαβάζοντας Μαρσέλ Προυστ - Μετάφραση Παύλος Ζάννας εκδόσεις Ηριδανός 👉


Οικία Προυστ - Κομπραί, Ιλιέ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese