Ιρλανδέζικο Ψωμί

Irish Bread

Ιρλανδέζικο ΨωμίΙρλανδέζικο Ψωμί - Συνταγή Angelica Huston

Υλικά

  • 3 φλ. αλεύρι ολικής
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. ξυνόγαλο (ίσως χειαστεί 1/4 φλ. επιπλέον) 
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1/3 φλ. νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά εκτός από τη βρώμη, σε μεγάο μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το 1 φλ. ξυνόγαλο με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας αργά μέχρι να δημιουργηθεί μια συμπαγής ζύμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο ξυνόγαλο. 
  • Ρίχνουμε τη βρώμη και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για λίγο. 
  • Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και τη βαζουε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Με την πίσω πλευρά του μαχαιριού, σχηματίζουμε σταυρό στην επιφάνεια και ψήνουμε το καρβέλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 230  για 10 λεπτά. 
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει ωραίο χρώμα.

Καλή Επιτυχία 🙌

Anjelica Huston

Η Αντζέλικα Χιούστον (Anjel) (1 Όσκαρ, 37 βραβεία, 60 υποψηφιότητες) - ποιος δεν τη θυμάται ως Μορτίσια της "Οικογένειας Άνταμς" (1991), αν και γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ιρλανδία και εξηγεί για το ψωμί: 

"Στην Ιρλανδία τρώγαμε από αυτό το ψωμί κάθε μέρα στο πρωϊνό, στο μεσημεριανό, στο βραδινό. Η συνταγή ήταν της μαγείρισας μας κ. Creagh, η καλύτερη που ξέρω. Το πρωί αλείφεις το ψωμί με αλατισμένο βούτυρο και μαρμελάδα ρόδι. Αν δεν έχεις μαρμελάδα κάνε ό,τι κάνουν οι Ιρλανδοί που βάζουν επάνω μια φέτα καπνιστό σολομό και κάπαρη, ραντίζοντας με λίγο λεμόνι. Απίστευτη νοστιμιά!"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μισόκλειστη πόρτα

Λεμόνι στο ψυγείο

Βάλσαμο για το σπίτι