Αντίσταση

Resistance - Αντίσταση

Jesse Eisenberg - Resistance 2020
📽 Σκηνοθέτες
Λατινικής Αμερικής

Αυτή η ταινία είναι πολλά πράγματα μαζί: Πρώτα απ' όλα η φριχτή θηριωδία των Γερμανών κατακτητών ενάντια στους Εβραίους. Κατόπιν η ζωή ενός μίμου στο προπολεμικό Στρασβούργο. Οι επιθεωρήσεις στο καμπαρέ όπου παρουσιάζει το νούμερο του τον Σαρλώ που μοιάζει και με τον Χίτλερ, αλλά και με τον Χοντρό του ντουέτου Χοντρός Λιγνός. Ο πατέρας του ένας απλοϊκός χασάπης της πόλης, τον μαλώνει γιατί λέει δουλεύει σε οίκο ανοχής και μιμείται τον Χίτλερ. "Όχι!" του απαντά ο Μαρσέλ, "είναι ο Σαρλώ και το κέντρο είναι θέατρο βαριετέ, όπου εκτελώ το επιθεωρησιακό μου νούμερο".

Στην πορεία ο στρατηγός Πάτον βγάζει ένα λόγο στους στρατιώτες στη νίκη των Συμμάχων στη Νυρεμβέργη. Θέλω να σας παρουσιάσω την ιστορία ενός υπέροχου μαχητή και αρχίζει αμέσως η κινηματογραφικη εξιστόρηση του θαυμάσιου Βενεζουελιανού σκηνοθετη Τζόναθαν Γιακουμποβσκι. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων καθώς οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα εδάφη στα κράτη της Ευρώπης ένα ένα ώσπου να φθάσουν και στη Γαλλία, στο Στραβούργο. Εκεί κρύβονται πολλά παιδιά Εβραϊκών οικογενειών που έχασαν τους γονείς του από τη θηριωδία των Ναζί. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο μίμος Μαρσέλ Μαρσώ. Τα διασκεδάζει με τις αστείες του μιμήσεις όπως επίσης θέλει και να τα σώσει από τον διωγμό που πρόκειται ν' αρχίσει στην πόλη. Η συγκέντρωση των Εβραίων του Στραβούργου περιγράφεται με δραματική ένταση καθώς γίνεται μια υπαίθρια γιορτή με τους μίμους, τους ακροβάτες του θεάτρου όπου και ο Μαρσέλ ανάμεσα τους καταπίνει τη φωτιά - νούμερο που εκτελούν και οι μίμοι, και πετάει τον αναμμένο πυρσό στο Γερμανό που επιχειρει να μπει μέσα στο τρένο να πιάσει τους φυγάδες. Η ένταση κορυφώνεται καθώς ξεσπά άγριο κυνηγητό μέσα στον κόσμο.

Η ομάδα με τα παιδιά με τον Μαρσέλ και τους άλλους συντρόφους του, προσχωρεί στη Γαλλική Αντίσταση για να μπορέσουν να διαφύγουν από τους Γερμανούς που έχουν στην κατοχή τους τα εδάφη μετά τη Συνθηκολόγηση του Βισύ. Ντυμένοι πρόσκοποι, με τα παιδιά να είναι μέρος της χορωδίας, επιβιβάζονται σε τρένο προς το Νότο που είναι ακόμη ελεύθερο έδαφος. Όχι για πολύ γιατί κι εκεί εισβάλουν οι Γερμανοί με επικεφαλής τον θηριώδη Μπάρμπι στη Λυών πρώτα όπου η ομάδα των παρτιζάνων σχεδιάζει τη δολοφονία του.

Η ταινία εξελίσσεται βασισμένη στα αληθινά γεγονότα της εποχής: οι Γάλλοι αντιστασιακοί (Μακί), η ομάδα των ορφανών με τον μίμο Μαρσέλ Μαρσώ, ο χασάπης της Λυών αποκαλούμενος Μπάρμπι με τα βασανιστήρια που υποβάλει όσους πέσουν στα χέρια του και οι δύο αδελφές στην ομάδα είναι κι αυτές όμηροι του και τις υποβάλει σε φριχτές ανακρίσεις για να ομολογήσουν που κρύβονται οι άνδρες της ομάδας τους.

Αν και θυμίζει το "Η Ζωή είναι Ωραία" του Μπενίνι, η ταινία δεν σταματά εδώ. Προχωράει πέρα από τους τραγικούς διωγμούς των Εβραίων, στη δράση των παρτιζάνων και του μίμου Μαρσώ. Δεν είναι απλά ένας μίμος αλλά ένας αγωνιστής που κρατά το όπλο, ξέρει να πολεμά και να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή με την ελπίδα, τη προσδοκία να σώσει τα παιδιά των ξεκληρισμένων Εβραϊκών οικογενειών.

Η καλύτερη ταινία με θέμα τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο σε επίπεδο προσωπικής εξιστόρησης πάνω σε αληθινά γεγονότα.

Ο μίμος Μαρσέλ Μαρσώ έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ορφανά πολέμου σε σύνολο 1,5 Εβραίων παιδιών που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Παρασημοφορήθηκε μετά τον πόλεμο καθώς ήταν ο Γάλλος που έσωσε βοηθώντας τα να ξεφύγουν από τα νύχια των Γερμανών.

Η σκηνή στις Άλπεις όπου τα παιδιά με την ομάδα Αντίστασης με επικεφαλής τον Μαρσέλ μεταξύ τους είναι από τις καλύτερες στην ιστορία των κινηματογραφικών ταινιών του είδους. Τα χιονισμένα βουνά των Άλπεων μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, οι απότομες πλαγιές, τα ισχνά μες το χειμώνα δένδρα, το χιόνι.

Οι Γερμανοί μαθαίνουν τη φυγή τους από μια προδοσία ενός παπά που κι αυτούς διώκουν και τρέχουν με επικεφαλής τον Μπάρμπι να τους πιάσουν. Το τέλος παραμονεύει κοντά στους φυγάδες... Θα μπορέσουν να σωθούν μέσα στη νύχτα, στο κρύο, στη σκοτεινιά ενός τοπίου Αλπικού που αποδίδεται με μεγάλη παραστατικότητα.

Ο Μαρσέλ Μαρσώ και η ζωή του ενέπνευσαν το σκηνοθέτη της ταινίας. Τα γεγονότα είναι αληθινά οι τοποθεσίες το ίδιο. Ο πατέρας του Μαρσέλ πέθανε στο στρατόπεδο κρατουμένων Άουσβιτς, ο θηριώδης Μπάρμπι συνελήφθη στη Βενεζουέλα και πέρασε όλη τη μετέπειτα ζωή του στη φυλακή όπου και πέθανε.

Στοιχεία Ταινίας

Resistance (2020) on IMDb
  • Τίτλος: Resistance
  • Σκηνοθεσία: Jonathan Jakubowicz
  • Πρωταγωνιστούν: Jesse Eisenberg, Clémence Poésy, Matthias Schweighöfer, Ed Harris
  • Έτος: 2020
  • Είδος: Βιογραφία, Πολεμική
  • Διάρκεια 120΄
  • Τιμητικές διακρίσεις: Miami film festival Βραβείο σκηνοθεσίας, Γερμανικό βραβείο Ειρήνης 2020 Resistance
  • Αξιολόγηση: 💚💚💚

Trivia

Το ρόλο του Γερμανού γκεσταπίτη Barbie, τον πήρε ο έξοχα υποδυόμενος τον ρόλο αυτό,  Γερμανός Matthias Schweighöfer


Ο χορός του Μίμου - Resistance 2020

Resistance - Jesse Eisenberg as Marcel Marceau

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese