Σοφρίτο

Corfu's Sofrito

Κερκυραϊκό Σοφρίτο
Βγήκα έξω με φίλους που είχα να τους δω τρία και πλέον χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η χαρά απ' όλες τις πλευρές ήταν έκδηλη. Πες εξ αιτίας της πανδημίας, πες από άλλους περισσότερο προσωπικούς λόγους είχαμε χαθεί, όμως σημασία είχε πως βρεθήκαμε τελικά....

Άλλο σημαντικό ήταν το φαγητό. Στο Κολωνακιώτικο εστιατόριο όπου πήγαμε πήρα το Σοφρίτο. Ήταν πάρα πολύ νόστιμο, με συνοδεία τηγανιτές πατάτες και σαν ποτό, κόκκινο κρασί. Είχαν προηγηθεί τα "Τυρί σαγανάκι", "σουφλέ μπρόκολο" - ορεκτικά που τα κόψαμε σε μπουκιές για να πάρουν όλοι. Το ψωμί ήταν με προζύμι, χωριάτικο. Από ποιο φούρνο άραγε το παίρνουν; ρώτησα. Εδώ πιο πάνω είναι ένας φούρνος που κάνει μελομακάονα σαν μπουκιές και έχει ουρά πάντα τα Χριστούγεννα, μήπως από 'κει... είπε η φίλη μου. Το σημαντικό με το φαγητό ήταν πως με το ψήσιμο, δημιουργείται μια υπέροχη σάλτσα χωρίς προσθήκη creme fraîche, μόνο από τους χυμούς του κρέατος με το σκόρδο, τον μαϊντανο, το ξύδι και το κρασί.

Φαγητά της κατσαρόλας - Σοφρίτο

Υλικά

Καλάθι 🛒

  • Μοσχάρι
  • Αλεύρι
  • Κρασί
  • Ξύδι
  • Μαϊντανός
  • Σκόρδο
  • 1.300 μοσχάρι χτένι σπάλας (νουά ή κιλότο)
  • 3 κ.σ αλεύρι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξύδι από κρασί
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Λεπτές φέτες μοσχαριού

Για το πιο νόστιμο μοσχάρι σοφρίτο, επιλέγουμε ένα από τα κομμάτια μοσχαριού από τα υλικά που προτείνονται. Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μοσχάρι σε φέτες με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Ακουμπάμε τις φέτες μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει όλη την υγρασία του μοσχαριού.
Σε μια πιατέλα βάζουμε το αλεύρι λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Μια μια φέτα κρέας την βουτάμε στο αλεύρι από όλες τις πλευρές και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Όμοια πανάρουμε στο αλεύρι όλες τις φέτες μοσχάρι.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Λίγες λίγες ακουμπάμε τις παναρισμένες φέτες μοσχάρι στο καυτό λάδι και ροδίζουμε για λίγα λεπτά από την μια και από την άλλη πλευρά. Γύρω στα 3′ από κάθε πλευρά χρειάζεται για να πάρει ξανθό ρόδινο χρώμα και να κάνει ελαφριά κρούστα το σοφρίτο.
Όσες φέτες μοσχάρι ροδίζουν τις βγάζουμε σε πιατέλα για να ροδίσουμε τις επόμενες.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το άρωμα του το σκόρδο, χωρίς όμως να πάρει καθόλου χρώμα.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά προσθέτουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος του κρασιού στο μισό.
Ξαναβάζουμε τις φέτες μοσχάρι σε στρώση στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό η ακόμα καλύτερα ζωμό κρέατος μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας. Βάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε το μοσχάρι σοφρίτο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά περίπου για 40′.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10′ να μελώσει η σάλτσα και να πυκνώσει να ρουφήξει τα αρώματα του μαϊντανού το κρέας.

Bon Appétit!

👈 Συνταγή προέλευση: argiro.gr Νόστιμο κερκυραϊκό μοσχάρι σοφρίτo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese