Νύχτες μακριά σου

Blueberry Nights

Οι νύχτες μου μακριά σουNorah Jones - Jude Law 2007My Blueberry Nights
Πως να αποχαιρετίσεις κάποιον που μακριά του δεν μπορείς να ζήσεις;

My Blueberry Nights 2007 σκην. Kar-Wai Wong

Η Ελίζαμπεθ μια νεαρή γυναίκα, ψάχνει απεγνωσμένα να σωθεί από τις παραισθήσεις ανώφελων ερώτων. να συναρμολογήσει τα κομμάτια της Σε μια έξοδο της γνωρίζεται με τον Τζέρεμι, μπάρμαν ενός καφέ στη Νέα Υόρκη και από τότε πηγαίνει τις νύχτες να τον δει και να συζητήσουν για τις ζωές τους.

Στην πορεία θ' αλλάξει πόλη με κατεύθυνση το Νότο των ΗΠΑ όπου θα συναντήσει πάλι σε ένα μπαρ τον Άρνι, έναν απογοητευμένο άνδρα καθώς τον έχει εγκαταλείψει η φιλενάδα του Σου, την οποία αγαπά μέχρι φόνου ενώ παράλληλα θα πιάσει εκεί δουλειά σαν σερβιτόρα. Ένα σωρό περίεργοι τύποι περνάνε το κατώφλι του μπαρ μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα η Λέσλι, που θέλει οπωσδήποτε να πάνε παρέα στο Λας Βέγκας - πόλη από μιας πλευράς, ξεπεσμένων η μη, καλλιτεχνών, απεγνωσμένων αναζητητών της τύχης στα περιβόητα καζίνο - εκεί όπου μένει ο πατέρας της. 

Μετά από περιπλανήσεις καταλαβαίνουν πως τίποτε δεν μένει όρθιο, ούτε έρωτες, ούτε οικογενειακές σχέσεις. Θα γυρίσουν πίσω απ' όπου ξεκίνησαν, η Ελίζαμπεθ να βρει τον Τζέρεμι τον μπάρμαν στη Νέα Υόρκη, που έχει μείνει μόνος, μέσα στη φοβερή του απογοήτευση.

Όλη η ταινία αναφέρεται πάνω στην απογοήτευση. Αρχής γενομένης από το περίφημο κέικ με βατόμουρα (Blueberry Pie) που κανείς δεν διαλέγει γιατί "προτιμούν τα άλλα κέικς" καθώς της λέει.ο Τζέρεμι. "Τα κλειδιά γιατί είναι μέσα στη γυάλα;" τον ρωτάει και δεν υπάρχει λόγος να το δικαιολογεί. Τα κλειδιά προφανώς είναι ξεχασμένα αφημένα στη γυάλα από πιωμένους απογοητευμένους, που ούτε γύρισαν να τα πάρουν - το γιατί κανείς δεν ξέρει. Όπως και η απογοήτευση που πλανιέται στο ημίφως, το άσκοπο, τα αναπάντητα γιατί.

Μια ταινία για τη νύχτα, τον κόσμο των μπαρς, τους απογοητευμένους ξενύχτηδες, τα όνειρα που αναβοσβήνουν όπως τα φώτα νέον στις προσόψεις των κτιρίων, τα παιχνιδιάρικα ροζ και μαβί μαζί με πράσινο των φωτιστικών, μιας έρπουσας, υπόσχεσης που συνεχώς διαψεύδεται.

My Blueberry Nights (2007) on IMDb

Ο σκηνοθέτης Kar-Wai Wang είναι Ασιάτης, Κινεζικής καταγωγής από τη Σαγκάη που ζει στο Χογκ Κογκ. Θεωρείται auteur, στο είδος των ιδιαίτερα στυλιζαρισμένων σκηνοθεσιών. Τα έργα του δεν έχουν κεντρική πλοκή αλλά περιστρέφονται γύρω από διάφορες ιστορίες - ετεροχρονισμένες συχνά. Γύρισε αυτή τη ταινία σαν ένα road movie, μια ελεγεία στις όμορφες υπάρξεις με τις δύσκολες ζωές. Οι ηθοποιοί αφήνονται στη μαγεία της ατμόσφαιρας των νυχτερινών εξόδων, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε μια αόριστη ιδέα του σκηνοθέτη για τον έρωτα και τις κακοτοπιές του, τους εντέλει ανικανοποίητους έρωτες, για τη μανία της αλλαγής, της φυγής από τα καθιερωμένα. Το ταξίδι είναι το μέσον που η φυγή θα συντελεσθεί με την ελπίδα της πραγματοποίησης των ονείρων. Υπάρχει όμως πάντα ο γυρισμός και κάποιος ερωτευμένος που θα περιμένει.

Bluberry Nights - Café

  • Τίτλος: My Blueberry Nights (Οι νύχτες μου μακριά σου)
  • Σκηνοθεσία: Kar-Wai Wong
  • Σενάριο: Lawrence Block, Kar-Wai Wong
  • Πρωταγωνιστούν: Norah Jones, Rachel Weisz, Jude Law, Natalie Portman, David Strathairn
  • Είδος: Αισθηματική, Cult, Road movie
  • Διάρκεια: 95΄
  • Έτος: 2007
  • Τόποι γυρισμάτων: ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Μέμφις, Λας Βέγκας)
  • Βραβεύσεις: Φεστιβάλ Κανών 2007, Υποψηφιότητα Χρυσός Φοίνικας, Valladolid International Film Festival Υποψηφιότητα Χρυσή Ακίδα για καλύτερη ταινία Kar-Wai Wong
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Blueberry Nights 2007

Στο Ρεστωράν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese