Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ

Flour makes the difference...

Dinkel Bread
Dinkel Flour
Dinkel BreadΥγιεινό Ψωμί

Το αλεύρι κάνει τη διαφορά

Dinkel Bread

Το ντίνκελ (Dinkel) είναι δημητριακό της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι. Σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Επίσης, το αλεύρι ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από αυτό το αλεύρι, την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής. 

Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού, ενώ η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του. Περιέχει επίσης σημαντικά ποσοστά ιχνοστοιχείων - σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Είναι πηγή γλουτένης.

Η θρπετική ανάλυση θα δώσει για τα 100γρ ψημένου ψωμιού, ενέργεια περίπου στις 260-280cal [100γρ=250cal] υδατάνθρακες 55-60γρ, πρωτεϊνη 12-14γρ και λιπαρά οξέα 2-3γρ

💦 Το αλεύρι από σιτάρι τύπου Ντίνκελ, είναι ακριβό προερχόμενο από τη Γερμανία. Το ψωμί - ένα μέτριο καρβελάκι κάνει 2,80 e στο φούρνο που το διαθέτει.

Dinkel Bread:

Κατάστημα 🛒
  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Ντίνκελ
  • 20γρ. μαγιά νωπή (ή 10γρ. ξηρή)
  • 20γρ. αλάτι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 20γρ. ζάχαρη καστανή (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 20γρ. ξίδι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 670γρ. νερό (ή 3+1/3 κούπες του τσαγιού)
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ, τη ζάχαρη, τη μαγιά το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά
  • Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και το ξίδι
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια, πλάθουμε σε μορφή φραντζόλας και τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες του κέικ. Αφήνουμε τις φόρμες να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένες για 30-40 λεπτά.
  • Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 210 ˚C.

Bonne Chance & Bon Appétit!

φωτό, συνταγή από mbike.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese