Ψωμί Ζέας - Το ψωμί των αρχαίων Ελλήνων

Ψωμί με αλεύρι Ζέας & Μέλι

Ψωμί Ζέας Φούρνου
Ψωμί Ζέας
Με αλεύρι Ζέας και Μέλι
Από το φούρνοΨωμί σε φόρμα ΖέαςΜε αλεύρι και Μέλι- Συνταγή

Zea's Bread

Το ψωμί με αλεύρι Ζέας - με περισσότερες φυτικές ίνες από το αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κιλό αλεύρι ΖΕΑΠΕΤΡΑ
  • 650+ ml νερό
  • 1/2 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι προαιρετικά
  • 1 κ.γ μαύρη ζάχαρη ή καλύτερα μέλι ως πιο έντονο
  • 2 κ.σ ξηρούς καρπούς (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο ή ότι άλλο θέλετε)
Με Αλεύρι Ζέας - το ψωμί των αρχαίων Ελλήνων

Σε μια φαρδιά κατά προτίμηση πήλινη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι Ζέας. Ανοίγουμε στην μέση μια τρύπα και βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό, την μαγιά, το λάδι και το μέλι. Ανακατεύουμε ελαφρά με όσο αλεύρι πάρει (το ζυμάρι που κάνουμε στην μέση να είναι μαλακό) και το σκεπάζουμε όπως είναι όλη η λεκάνη ή το μπολ με μια κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για καμιά ώρα (ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία που έχουμε).

Info bread Κατά τον ειδικό διαιτολόγο γνωστής εταιρείας το ψωμί για να είναι ωφέλιμο ή υγιεινό πες αλλιώς, δεν πρέπει όταν ζουλιέται, ν' αργεί να επανέλθει στο ίσιο του. Το ψωμί με αλεύρι ζέας δεν ζουλιέται καθόλου ενώ είναι μαλακό.

Σε μία ώρα ανοίγουμε και βλέπουμε ότι το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει, τώρα προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς (αν θέλουμε και έχουμε). Ανακατεύουμε μέχρι να χαθεί όλο το αλεύρι και να γίνει ένα μείγμα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2-3 φορμάκια, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε και το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο, 180-200 βαθμούς για 50-55 λεπτά.

Info Το ψωμί Ζέας για να βγάλει τη γεύση του χρειάζεται να μπει στην φρυγανιέρα για να ροδίσει λίγο και να γίνει τραγανή η κόρα του

Good luck!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese