Μια ημέρα, ένας έρωτας

Ένας έρωτας μια μέρα

One from the Heart
Teri Garr - Μια Ημέρα ένας Έρωτας

One from the Heart

Υπόθεση

Μια μέρα ένα ζευγάρι που ζει στο Λας Βέγκας, καυγαδίζει στην επέτειο τους και παρά τα πέντε χρόνια που είναι μαζί, η Φράνι εγκαταλείπει τον Χανκ. Ο Χανκ είναι ένας παραδοσιακός τύπος, η Φράνι θέλει να ζήσει τη ζωή της έντονα έτσι αναγκαστικά δοκιμάζουν μια άλλη κατεύθυνση στη ζωή τους και είναι μια μέρα γιορτινή 4 Ιουλίου, όπου όλος ο κόσμος είναι έξω και γιορτάζει την επέτειο με ξέφρενους ρυθμούς.

Αυτούς τους ρυθμούς μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται καθώς και το πρόβλημα στις σχέσεις - αναπόφευκτο πάντα, θέλησε να αποδώσει ο Φράνσις Κόπολα στα μετέπειτα της επιτυχίας του "Αποκάλυψη τώρα", βήματα στη σκηνοθεσία που ήταν κεφάτα, νεανικές προσλήψεις της πραγματικότητας με φόντο τα πολύχρωμα νέον φώτα της πόλης μέσα στην έρημο του Λας Βέγκας με τα ξενοδοχεία, τα κέντρα, τα καζίνο. Ένα θεατρικό λίγο πολύ σκηνικό στυλ Μπρόντγουεϊ.

Τι γίνεται στο τέλος; Μετά την ανατροπή του χωρισμού έρχεται και η ανατροπή του νέου χωρισμού με τους νέους συντρόφους: Ο Χανκ αν και βρήκε τη Λέιλα που είναι σ' ένα τσίρκο ακροβάτης, η Φράνι δεν μπορεί να σταθει σε ησυχία με το νέο της σύντροφο Ρέι, που δουλεύει σε κάποιο μπαρ ως σερβιτόρος και επίδοξος τραγουδιστής, καθώς την κυνηγάει ο Χανκ που δεν μπορεί να ξεπεράσει το χωρισμό τους.
Θα βρεθούν στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας, όπου το ζευγάρι Φράνι - Ρέι βρίσκεται προς αναχώρηση για το νησί Μπόρα - Μπόρα, με τον Χανκ να προσπαθεί να τους ακολουθήσει αλλά δεν έχει ούτε καν εισιτήριο... έτσι γυρίζει περίλυπος, μέσα στη βροχή, στο σπίτι του.

One from the Heart 1981
Frederic Forrest - Harry Dean Stanton

Στοιχεία ταινίας

One from the Heart (1981) on IMDb
  • Τίτλος Ένας έρωτας μια μέρα (One from the heart) 
  • Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
  • Πρωταγωνιστουν: Frederic Forest, Raul Julia, Teri Garr, Nastssja Kinski, Harry Dean Stanton
  • Είδος: Κωμωδία, Μιούζικαλ, Δράμα
  • Διάρκεια: 107΄
  • Έτος: 1981
  • Τόποι γυρισμάτων: Zoetrope studios, Hollywood Los Angeles
  • Τιμητικές διακρίσεις: Όσκαρ '83, Υποψηφιότητα μουσικής επένδυσης Tom Waits, Βενετία '23 Υποψηφιότητα Καλύτερη επανέκδοση κόπιας κλασσικής ταινίας
  • Αξιολόγηση: 💚💚💚

Οι Χαρακτήρες

  • Χανκ: Frederic Forest
  • Φράνι: Teri Garr
  • Ρέι: Raul Julia
  • Μάγκι: Lainie Kazan (φίλη της Τέρι)
  • Λέιλα: Nastassja Kinski
  • Μοε: (φίλος του Χανκ) Harry Dean Stanton

Λεπτομέρειες

Στη σκηνή του ασανσέρ όπου η Φράνι με τον Χανκ μαλώνουν, εμφανίζονται οι γονείς του σκηνοθέτη Italia και Carmine Coppola.
Μετά την πολυέξοδη παραγωγή του "Αποκάλυψη τώρα" (1979), η ταινία αυτή υπολογιζόταν να μην κόστιζε πολύ, αλλά οι προβλέψεις έπεσαν έξω καθώς υπερέβη τους υπολογισμούς για μια μη πολυέξοδη παραγωγή και έγινε η ταινία που έκανε την εταιρεία παραγωγής του Κόπολα να χρεωκοπήσει. Οι μετέπειτα ταινίες θα πλήρωναν τα χρέη της. Ανάμεσα σ' αυτές η καταπληκτική "Ο Ατίθασος" με τον Ματ Ντύλαν.

Κριτική

Francis Ford Coppola
Φράνσις Φορντ Κόπολα
📩 Αμερικανοί σκηνοθέτες
Μια λίστα
Francis Ford Coppola ν. 95

Η ταινία είναι γεμάτη από τραγούδια του Tom Waits, τα χορευτικά είναι πολύ καλά, τα χρώματα ψυχεδελικά που αλλάζουν συνέχεια, η ηθοποιία πολύ καλή - ένα σύνολο άρτιο που θέλησε να αποδώσει το κλίμα χαράς και διασκέδασης απέναντι στις λύπες του έρωτα σε μια πόλη που διαλέχτηκε να αναπαρισταθεί, εξ αιτίας των φώτων, της λάμψης, της ευθυμίας - συστατικά μιας ζωής συναρπαστικής που στην πραγματικότητα είναι ανέφικτη. 

Όλοι οι ηθοποιοί έπαιξαν τέλεια, η Τέρι Γκαρ χόρεψε καταπληκτικά, το ίδιο και ο Ραούλ Τζούλια. Η Ναστάζια Κίνσκι ήταν η μικρή ακροβάτης, αθόρυβη και αιθέρια στη σκηνή του ακροβατικού στο σχοινί - φιγούρα από κάποιο γιορτινό παραμύθι. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αναπαράσταση ποιητικής μορφής του Λας Βέγκας κάτι το μαγικό και απόκοσμο, από μακριά κοιτώντας, από κοντά, εκθαμβωτικό.
Μια ταινία για τον έρωτα ανάλαφρη, ποιητική, χιουμοριστική και λυπηρή συνάμα, που μόνο ο Φράνσις Κόπολα και ο Γούντυ Άλλεν θα μπορούσαν να φτιάξουν.

Notes Ο Λατινο-αμερικανικής καταγωγής Raoul Julia (έφυγε στα 53), ο Harry Dean Stanton πρόσφατα, δυστυχώς δεν ζουν. Για τον Harry Dean Stanton, βλέπε ταινία [Παρίσι Τέξας] εδώ. Η ταινία "One from the Heart", προβάλεται στην ERT flix από τον Αύγουστο.


Μια Ημέρα, ένας Έρωτας (One from the Heart) σκην. Francis Coppola 1981

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese