Γευστικός τραχανάς

Γευστικός Τραχανάς

Trahanas Traditional
Τραχανάς με κόκκινη σάλτσα

🍜 Tasty Trahanas

Έτυχε να έχω πολύ σπιτικό τραχανά στο ντουλάπι και πάντα αναζητώ τρόπους παρασκευής αυτού του γευστικού ψιλοκομμένου υλικού δημητριακών που τρώγεται σαν πηχτή σούπα, ιδανική για τις χειμωνιάτικες μέρες.

🍜 Τραχανάς με πιπεριά χαλαπένιος Υλικά

  • 250 γραμμάρια ξινός τραχανάς
  • 1 καρότο 1 κρεμμύδι 1 πιπεριά χαλαπένιος
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500 ml ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Εκτέλεση

Καθάρισε τη χαλαπένιος και αφαίρεσε τα κουκούτσια. Πρόσθεσέ την στο μπλέντερ μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι.
Βάλε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Πρόσθεσε το μείγμα λαχανικών, τα μπαχαρικά και σώταρέ τα. Πρόσθεσε τον τραχανά και ανακάτεψε για λίγα δεύτερα. Πρόσθεσε το ζωμό και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
Ο τραχανάς είναι έτοιμος, μελωμένος, ζεστός, spicy. Σέρβιρε με τρίμμα φέτας, φύλλα φρέσκιας ρίγανης και φρέσκο τριμμένο πιπέρι. Η φέτα λιώνει, πάνω από το τραχανά και τον κάνει κρεμώδη.

 Συνταγή προέλευση savoirville.gr

Παραλλαγή μαγειρέματος

Trahanas Carrots
Traxanas with Peas
Trahanas with Peas
Τραχανάς με σάλτσα ντομάτας και καρόταΤραχανάς με μπιζέλια και καρόταΤραχανάς με σάλτσα ντομάτας και μπιζέλια

Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα ντομάτας με καρότα. Βράζουμε τον τραχανά σε σιγανή φωτιά σε λίγο νερό έως ότου πιει σχεδόν όλο το νερό ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μη σβολιάσει έως ότου αποκτήσει μια λεία υφή σαν πουρές κάπως. Περιχύνουμε κατά το σερβίρισμα με τη σάλτσα ντομάτας προσθέτοντας κατά βούληση αλάτι και πιπέρι. Στην παραλλαγή με μπιζέλια βράζουμε χωριστά τα μπιζέλια και αναμειγνύουμε με τον ήδη φτιαγμένο τραχανά.

Tarkhineh.JPG
Τραχανάς από την προετοιμασία στο αποτέλεσμα!

Info: Μπιζέλια (όσπριο) = ξερός αρακάς Τραχανάς (αλεύρι σίτου) = Ζυμάρι που περιέχει γάλα στο αλεύρι που ζυμώνεται και ανοίγεται σε μέσου πάχους φύλλο ύψους 1 εκ, τοποθετείται σε τελάρα νωρίς στον ήλιο να στεγνώσει και μετά θρυμματίζεται. Ο ξινός λεγόμενος τραχανάς έχει αλεύρι ζυμωμένο με γιαούρτι. Γίνεται και σούπα με περισσότερο νερό στο βράσιμο και πηχτός με λιγότερο νερό όπου προσθέτεις κατά βούληση ντομάτα με όποιο άλλο συστατικό. Χαλαπένιος (λαχανικό) = κόκκινη γλυκιά πιπεριά - χώρα προέλευσης καλλιέργειας Μεξικό.

Παροιμία: Όταν κάποιος θέλει να φύγει από κάπου, επικαλούμενος ότι έχει να ξυπνήσει νωρίς το πρωί — "Γιατί να ξυπνήσεις έτσι νωρίς; Έχεις τον τραχανά ν' απλώσεις;

Bon Appétit!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese