Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέλεια Ομορφιά

La Grande Belezza
La Grande Belezza 2013
I teleia omorfia (2013) on IMDb
Στην ταινία La Grande Bellezza του Paolo Sorrentino, ο ήρωας Jep περιφέρεται μόνος στα συνήθη του στέκια χωρίς ευτυχία, όμως η ευτυχία ήταν πάντα παρούσα κατά το παρελθόν θα διαπιστώσει.
Τώρα όμως είναι αργά γι' αυτήν έτσι καθώς σπατάλησε τη ζωή του σε night-clubs, ανώφελες διασκεδάσεις, ξενύχτια και ερωτικά ραντεβού - κάτι που του δόθηκε και προσπέρασε μη καταλαβαίνοντας το - αποδίδοντας σε όλα τα περασμένα μια αδιαφορία - στηριγμένη σε προσωπικά αδιέξοδα.
Περιτρυγισμένος στις περιπλανήσεις του στην πόλη από την άψογη ομορφιά μιας παρελθούσας εποχής - των μνημείων και των αγαλμάτων της Ρώμης, των κήπων και των συντριβανιών, ταυτίζεται με μια τέλεια ομορφιά - θέλοντας να την οικειοποιηθεί - έστω και εκ των υστέρων να την βάλει στη ζωή του.

Γιατί τα ωραία πράγματα έχουν εξαφανισθεί από την καθημερινότητα μας. Μια βόλτα, ένα ανθισμένο κλωνάρι που σκαρφαλώνει στον τοίχο, μια γεύση απλού, καλομαγειρεμένου φαγητού, μια απαλή μουσική, ένα απολαυστικό θαλασσινό μπάνιο.
Κλεισμένοι στην μοναχικότητα μας γιατί η επικοινωνία έχει γίνει δύσκολη για πολλούς λόγους - με κυρίαρχη αιτία μια συνεχή κριτική διάθεση, την έλλειψη συνεννόησης με τον άλλον που παίζει στον δικό του σκοπό, κάτι που μας είναι ξένο - πολύ περισσότερο κάτι που δεν μας ενδιαφέρει σε σημείο που ο καθένας να έχει ταυτισθεί με την "μοναδικότητα" του, εγκλωβισμένος από αυτήν σ' έναν περίγυρο που δεν διάλεξε αλλά του έχει τρόπον τινά επιβληθεί από τις περιστάσεις.

Έτσι κι αυτή η μωβ βουκαμβίλια κθώς αναρριχάται με τα φορτωμένα της με λουλούδια κλαδιά προς τα πάνω προσπαθώντας ν' αγγίξει μια τελειότητα που εμείς νομίζουμε ανέφικτη - που όμως υπάρχει γιατί αν για την βουκαμβίλια είναι εφικτό πόσο μάλλον για τον άνθρωπο!

Ένα κι ένα απλό φαγητό μπορεί να φέρει ευχαρίστηση. Χωρίς τα διάφορα απαραίτητα γι' αυτό που νομίζαμε πως μας χρειάζονται και δεν τα έχουμε διαθέσιμα. Αρκεί να είναι προσηλωμένη με ευχαρίστηση η προσοχή μας σ' αυτό, στο δωμάτιο που σκεφθήκαμε να το ετοιμάσουμε, στην επιλογή του κατάλληλου σκεύους, στην αναμονή για το ψήσιμο του.

Ψάχνουμε για θαυμαστά πράγματα: Διακοπές στις Μαλβίδες, στο τάδε ή δείνα resort των Κυκλάδων, ρούχα επωνύμων μαρκών, ένα ακριβό κόσμημα, δείπνο, ή ό,τι άλλο. Κι όταν προσγειωνόμαστε στην απλή καθημερινότητα μας, λέμε πως ήταν βαρετά εκεί που πήγαμε, πως δεν περάσαμε καλά, - "μία από τα ίδια". Το θέμα βρίσκεται πως ό,τι βρίσκεται δίπλα μας δεν μας εντυπωσιάζει, δεν μας γεμίζει χαρά, κυνηγώντας ένα όνειρο πάντα άπιαστο και μακρινό - που κι όταν ακόμη πραγματοποιηθεί, θα μας αφήσει κι αυτό παντελώς αδιάφορους.

Έτσι είμαστε αδιάφοροι στην ομορφιά καθιστώντας έτσι την ευτυχία άπιαστη. Κι όμως η ομορφιά βρίσκεται παντού και πάντα παρούσα, είναι δίπλα μας ανεξάρτητα από ανθρώπους, τόπους, μέρη. Αυτό που μάχεται την ομορφιά και βρίσκεται στον αντίποδα της είναι η αρρώστια που σε καθηλώνει στο κρεβάτι και το χρήμα. Το τελευταίο είναι αδυσώπητο. Χαλάει ζωές, οδηγεί σε αυτοκτονίες πολλές φορές.
Η αλήθεια είναι πως σε απλά πράγματα μπορούμε να βρούμε τη λύτρωση από τα δεσμά της στενοχώριας και της μεμψιμοιρίας μας. Τα απλά πράγματα προσφέρουν τη μόνη πηγαία ευχαρίστηση που βγαίνει απ' το βαθύτερο είναι μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά Κράκερς

Για 12 μεγάλα crackers
ΥΛΙΚΑ:

11/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
11/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως (ή απλά ΓΟΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό (ή λιγότερο αν προορίζεται για άτομο που δεν κάνει να φάει αλάτι
1 κούπα νερό
1/3 κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι στους 37 C.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη σαν του ψωμιού
Χωρίζουμε από τη ζύμη 12 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με σελοφάν, ή πετσέτα, αφήνοντάς τα στην άκρη να ξεκουραστούν.
Πιέζουμε τα μπαλάκια με την παλάμη μας , ώστε να απλώσουν και να γίνουν στρογγυλά. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 C φούρνο, εώς ότου ροδίσουν.

Πηγή Συνταγής και αρχικής εικόνας

Κουλούρια από Καρότο

cookies with carrot
Το καρότο είναι από τα προτιμώμενα μου λαχανικά. Σε σαλάτες, σε κέικ, σε κουλουράκια, σε γιαούρτι, σκέτο, σούπα, ντιπ, χυμός, κλπ. Η ωφέλεια του γνωστή αλλά και η γεύση του δροσερή και χυμώδης. Αν είναι καλής ποιότητος είναι τρυφερό και τρίβεται εύκολα στο τρίφτη του κρεμμυδιού χωρίς προσπάθεια. Στο λάχανο με λεμόνι και λάδι ή λευκό μπαλσάμικο προσφέρει έναν ωραίο γευστικό συνδυασμό. Μεγαλώσαμε μέσα σε μυρωδιές, μπαχαρικά, αρώματα, γεύσεις, αγνά υλικά. Οι συνταγές, τα μυστικά και τέχνη της οικογένειας μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε την παράδοση και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας με επιλεγμένα υλικά και δεν προσθέτουμε συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Τα κουλουράκια μας κρατάνε την παράδοση και την αληθινή γεύση. Είναι μια ιδανική λύση για όλη τη μέρα ή για να συνοδεύσετε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου, καρότο 17%, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 11%, κρασί, φυτικές ίνες βρώμης, μπέικιν πάουντερ (οξινοπυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρ…

Κέικ Σοκολάτας με κρέμα και γλυκό Κεράσι

Υλικά για το Κέικ
1 1/2 αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του) 1 1/4 φλ. ζάχαρη 2 βανίλιες 2 αυγά 1/2  φλ. κακάο 1/4 μ.κουτ. κοφτό σόδα σκόνη 1 φλ. φρέσκο γάλα 1 κουτ. σούπας ξύδι (όχι μπαλσάμικο) 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο άχνη ζάχαρηΥλικά για την Κρέμα
3 1/4 κούπας γάλα 5 κουτ. σούπας ζάχαρη 6 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια ή κορν φλαουρ + 1 βανίλια 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής 10 κουτ. σούπας γλυκό κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)Οδηγίες για το κέικ
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στο φλιτζάνι με το γάλα προσθέτουμε μια κουτ. σούπας ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάμε στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για την κρέμα
Κρατάμε απ' το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου κ…