Φούλι άνθος του καλοκαιριού

Ο Δούκας του Καλοκαιριού

Ανθισμένα Φούλια - Ιούνιος

Μόλις μπει ο Ιούνιος το φούλι ανθίζει για να προϋπαντήσει το καλοκαίρι που είναι προ των πυλών. Τα μικρά μπουμπούκια ανθίζουν βγάζοντας το υπέροχο άρωμα τους. Μοσχοβολάει ο τόπος αν υπάρχει φούλι φυτεμένο σε κήπο, αυλή, μπαλκόνι στη γλάστρα!

Το φούλι φύεται κατά παράδοση στα Επτάνησα και δη στην Κεφαλονιά. Στη Ζάκυνθο μια παραλλαγή του αφθονεί στις αυλές των σπιτιών και ονομάζεται Μπουγαρίνι
Επίσης μια άλλη ονομασία του είναι "γιασεμί Sambac" που έχει λιγότερα πέταλα το λουλούδι. Το φούλι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία καθώς θεωρείται ο πρίγκηπας των μυρωδιών. Η επίσημη "λογοτεχνική" ονομασία του είναι "Μεγάλος Δούκας" (Grand Duc). Ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των "Ιασμινοειδών" και είναι ο βασιλιάς της.

Όσο και μικρό να είναι σε μια γλάστρα, οπωσδήποτε θα ανθίσει μόλις παίρνει να καλοκαιριάζει. Η ανθοφορία του διαρκεί τρεις μήνες όσο και το κυρίως καλοκαίρι. Μετά μένει μόνο με τα κλαδιά και τα φύλλα. Το χειμώνα χάνει σχεδόν όλα τα φύλλα του μένοντας με τον κορμό και τα κοτσάνια.

Βλέπε Ξενόπουλος Βαλέραινα

Καλό Καλοκαίρι!

🗝 Σχετικά Ξάνθη Καθημερινή ζωή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese