Φακές με ρύζι πιλάφι

Φακές με ρύζι πιλάφι και μανιτάρια

Φακές με Ρύζι και Μανιτάρια
ΦακέςΑφυδατωμένα μανιτάρια του δάσους
Βράζετε τις φακές ώσπου να μαλακώσουν πολύ - το πρώτο νερό βρασίμος το πετάμε για πιο άσπρες και ελαφρές φακές
Καλάθι αγορών
💳
  • Φακές Άρωσις
  • Μανιτάρια
  • Σκόρδο
  • Ρύζι
  • Κρεμμύδι
  • Ντομάτα
  • Μαϊντανός
  • Πάπρικα

Υλικά για 6 μερίδες

  • 2 φλιτζ. φακές Καστοριάς
  • 2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα μακρύκοκκο
  • 1 φλιτζάνι άγρια αποξηραμένα μανιτάρια Πίνδου
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι για 20 λεπτά, και όταν βράσουν, τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις στραγγίζετε. Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά ρίχνετε το ρύζι, τα μανιτάρια με το νερό που τα μουσκέψατε, τις φακές και συμπληρώνετε άλλα 3 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Κόβετε την ντομάτα σε μικρούς κύβους. Ρίχνετε στην κατσαρόλα την ντομάτα, το μαϊντανό, την πάπρικα και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύετε και σερβίρετε.

Διατροφική Αξία

Την ιδέα του παντρέματος του ρυζιού με τις φακές, ενός δημητριακού κι ενός οσπρίου στην ίδια συνταγή, την κληρονομήσαμε από τις γιαγιάδες μας, και αυτές από τις δικές τους. Και μάλιστα πολύ πριν γίνει γνωστό από την επιστήμη της διατροφής το σημαντικό διατροφικό όφελος που προκύπτει από αυτό το πάντρεμα. Ποιο είναι αυτό το όφελος; Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Σε συνδυασμό και με τα μανιτάρια, τα τρία φυτικά τρόφιμα της συνταγής συμπληρώνουν το ένα το άλλο ώστε το πιάτο να παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όλα τα συστατικά που συνθέτουν μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ισάξια με αυτή τροφίμων ζωικής προέλευσης. Αυτό το διατροφικό όφελος κάνει τη συνταγή ιδανική για χορτοφάγους και vegans, για αθλητές, παιδιά και εφήβους, για όσους ακολουθούν θρησκευτική νηστεία, αλλά και για όλους όσοι αγαπούν την υγιεινή Μεσογειακή διατροφή.

Φυσικά, η συνταγή παρέχει και όλα τα υπόλοιπα κλασικά διατροφικά οφέλη των οσπρίων και των δημητριακών, όπως σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικό σίδηρο. Απολαμβάνουμε, λοιπόν, ένα πιάτο υγιεινό, γευστικό, χορταστικό!

Πηγή: arosis.gr /

Μπλούζα με πουλί και μανιτάρια - Απ' το Μουσείο

💦 Μανιτάρια Ποικιλία του δάσους meteoramuseum.gr (Mushroom Museum)

!Bon Appétit 🍲

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese