Το κορίτσι στο τρένο

Το Κορίτσι στο Τρένο

La fille du RER
Émilie Dequenne - La fille du Rer

Girl on the Train

Το κορίτσι στο τρένο - Υπόθεση

🚶‍♀️ Προτιμώμενες
Ηθοποιοί εδώ
Émilie Dequenne n. 58

Η Ζαν είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στο Παρίσι και ψάχνει για δουλειά. Επισκέπτεται τη μητέρα της που μένει μόνη και ασχολείται με τη φύλαξη μικρών παιδιών στην εξοχική κατοικία της σε ένα προάστιο του Παρισιού. Κατά τις επισκέψεις της Ζαν στη μητέρα της πάντα προκύπτει η συζήτηση για εύρεση δουλειάς ως γραμματεύς κάπου στο Παρίσι. Της προτείνει να δει τον δικηγόρο φίλο της απ' τα παλιά Σαμυέλ Μπλούμενσταϊν και να αιτηθεί να προσληφθεί στο γραφείο του ως γραμματεύς.

Η Ζαν γνωρίζεται στις αποβάθρες του Σηκουάνα στο Παρίσι με τον Ζακ έναν αθλητή της πάλης. Συνδέονται και σε λίγο καιρό τους βλέπουμε μαζί να κάνουν πατίνια στους δρόμους και να είναι αχώριστοι. Ο Ζακ προσλαμβάνεται μαζί με την Ζαν ως ζευγάρι φυλάκων στην επιχείρηση κάποιου με ύποπτες συναλλαγές στον κόσμο των ναρκωτικών. Προφανώς ο Ζακ το γνωρίζει αυτό καθώς οι οδηγίες του αφεντικού για το εμπόρευμα και τις συναλλαγές στο κατάστημα είναι σαφείς πως πρέπει να γνωρίζει τα είδη προς διακίνηση.

Ενώ ζουν ευτυχισμένοι στον επάνω όροφο του καταστήματος του επιτίθεται του Ζακ ένας που ζητάει την παραλαβή του εμπορεύματος ενώ το αφεντικό απουσιάζει για μια βδομάδα. Του λέει να του δώσει το πακέτο με τα χρήματα να τα βγάζει και να τ' ακουμπά στο γραφείο του αφεντικού. Εκείνος που δεν είναι ενημερωμένος γι' αυτή τη συναλλαγή αντιδρά βίαια με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά ο εισβολέας που φεύγει τρέχοντας με τα είδη που πήρε απ' το κατάστημα. Στην Αστυνομία ο Ζακ ανακρίνεται και θεωρείται ένοχος ως διακινητής και ο ίδιος ναρκωτικών. Η φίλη του ανακρίνεται επίσης, αλλά την αφήνουν ως μη ενεχόμενη στην ιστορία. 

Στο κρατητήριο ο Ζακ διώχνει τη Ζαν ως υπαίτια που μπλέχτηκε στην ιστορία καθώς ήταν εκείνη η αιτία που βρήκε αυτή τη δουλειά, για να είναι μαζί και να ζουν καλά με το μισθό τους. Στη συνέχεια η Ζαν συνθέτει μια ιστορία επίθεσης που δέχτηκε στο τρένο από αντισημίτες που την τραυμάτισαν και βιαιοπράγησαν εναντίον της. Κανένας στο βαγόνι λέει δεν τη βοήθησε. 

Αργότερα γίνεται γνωστό πως εφηύρε την ιστορία και η αποφυλάκιση της συντελείται με αναστολή δύο ετών που θα παρακολουθείται.
Με τα πατίνια γυρίζει ελεύθερη στους δρόμους, ψάχνοντας πάλι για δουλειά. Ο Ζακ λέει στο δικηγόρα πως εκείνη έλεγε ψέμματα - το ήξερε ο ίδιος αλλά ήθελε πάντα να είναι μαζί.

La fille du RER
Émilie Dequenne - Nicolas Duvauchelle

Στοιχεία Ταινίας

The girl on the train
The Girl on the Train (2009) on IMDb
  • Τίτλος: Το Κορίτσι στο Τρένο Girl on the Train /La fille du Rer
  • Σκηνοθεσία: Αντρέ Τεσινέ
  • Πρωταγωνιστούν: Εμιλί Ντεκέν, Κατρίν Ντενέβ, Μισέλ Μπλαν, Νικολά Ντυβοσέλ
  • Έτος: 2006
  • Διάρκεια: 97΄
  • Είδος: Αισθηματικό δράμα
  • Κατηγορία: Σινεφίλ
  • Παραγωγή: Γαλλία
  • Τιμητικές διακρίσεις: Σαγκάη 2009 Καλύτερη ταινία André Téchiné, Ταορμίνα 2009 καλύτερη ηθοποιός Émilie Dequenne
  • Αξιολόγηση: 💗💗💗

Οι Χαρακτήρες /Καστ

  • Ζαν: Émilie Dequenne κόρη
  • Λουίζ: Catherine Deneuve μητέρα
  • Ζακ: Nicolas Duvauchelle μνηστήρας boyfriend
  • Σαμυέλ: Michel Blanc γνωστός δικηγόρος παλιός γνώριμος μητέρας
  • Άλεξ: Mathieu Demy γιος δικηγόρου με επαναστατικό πνεύμα
  • Τζουντίθ: Ronit Elkabetz γυναίκα γιου δικηγόρου που δουλεύει στον πεθερό ως γραμματεύς με ψυχρή allure
  • Νατάν: Jérémy Quaegebeur εγγονός δικηγόρου που αγάπησε την Ζαν
  • Μαριούς: Alain Cauchi ιδιοκτήτης καταστήματος με συναλλαγές στον υπόκοσμο

Οι πρωταγωνιστές

  • Catherine Deneuve Έπαιξε αριστοτεχνικά το ρόλο της αποτραβηγμένης χήρας που ασχολείται με τη φύλαξη και διασκέδαση των παιδιών που αφήνουν οι γονείς τους για φύλαξη. Στον ωραίο της κήπο ασχολούμενη με τα φυτά, στο σπίτι να προσπαθεί να βρει δουλειά στην κόρη της - διακριτική και δυναμική - μια παρουσία αντάξια της φήμης της
  • Émilie Dequenne Σαν όμορφη νεαρή που περισσότερο ασχολείται με τα πατίνια της στο δρόμο περιοδεύοντας και σαν αγαπημένη κόρη που όμως η προσωπικότητα της έχει σκιαστεί από την αδυναμία να βρει δουλειά, από το χάσιμο του πατέρας της που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν στον πόλεμο.Ο έρωτας για τον νεαρό Ζακ της αλλάζει τη ζωή, χαρούμενη που βρήκε έναν σύντροφο όπως τον ήθελε.
  • Michel Blanc Καταπληκτικός σαν φθασμένος δικηγόρος με φήμη και κύρος που ποτέ δεν ξέχασε την απόρριψη του από τη Λουίζ που είχε εντωμεταξύ παντρευτεί τον πατέρα της κόρης της - παλιοί συμμαθητές στο σχολείο
  • Nicolas Duvauchelle Πολύ όμορφος νέος αλλά του περιθωρίου με αδελφό που είχε κάνει φυλακή στη Λυών που τώρα ασχολείται με την πάλη φιλοδοξώντας να γίνει δάσκαλος σωματικής αγωγής ενθουσιάζεται από τη γνωριμία με τη Ζαν και αφιερώνει τη ζωή του σ' αυτήν με κατάληξη τη θέση του φύλακα που αποβαίνει γι' αυτόν μοιραία
La fille du RER

Κριτική

Οι παράλληλες ιστορίες που αφηγείται ο - δάσκαλος πλέον, Αντρέ Τεσινέ έχουν ως φόντο το Παρίσι - πρωτεύουσα πολυεθνική και χαώδης αλλά με ωραίες τοποθεσίες στις όχθες του Σηκουάνα και γύρω από τα ιστορικά κτίρια, καθώς και την ήρεμη επαρχιακή πόλη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό όπου πηγαινοέρχονται ασταμάτητα τα τρένα. 

Τα τρένα έχουν δεσπόζουσα θέση στη ταινία καθώς εκεί διαδραματίζεται η τελική έκβαση της ιστορίας με την Ζαν να γυρίζει πότε στη πρωτεύουσα, πότε στη πολίχνη με το ασταμάτητο πήγαινε έλα των τρένων. Η διαδρομή με το τρένο, τα πατίνια είναι η καθημερινή της ασχολία. Σε έναν πολιτιστικό, και πολυ-πολιτισμικό περίγυρο της σύγχρονης μεγαλούπολης με ένα αδιάκοπο πήγαινε έλα, με τους θορύβους της πόλης και της εξοχής - συνάμα με το κοσμοπολίτικο περιβάλλον, του δικηγόρου Σαμυέλ με τις περίπλοκες υποθέσεις που όμως ξέρει να τις διευθύνει με τη βοήθεια της νύφης του χωρισμένης πια από το γιο του, διαχέεται το άρωμα των σύγχρονων ηθών και ενασχολήσεων που δεν αφήνουν κανέναν απόλυτα ευχαριστημένο και που ωστόσο προσαρμόζεται γιατί πρέπει να ζήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε ένα Παρίσι με έντονες τις αντισημιτικές διαδηλώσεις από ακραία και μεταναστευτικά στοιχεία, με διακίνηση ναρκωτικών, με αγωνιώδη αναζήτηση δουλειάς, η Αστυνομία αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας για ένα κράτος που θέλει και αγωνίζεται να επιβάλλει την τάξη σε έναν κυκεώνα αντιφάσεων λόγω πολλαπλών κοινωνικών στρωμάτων και συγκρούσεων. Στη ταινία. τα στρώματα αυτά συνδέονται τυχαία με, πλην όμως, με έναν νομοτελειακό νόμο: της αντίθεσης που αναγκαστικά συντίθεται με τη θέση, σε ένα ενιαίο σύνολο. Το Εβραϊκό ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται εις βάρος των Εβραίων με τα περιθωριακά στοιχεία να βρίσκουν ακόμη έναν στόχο παρακρατικής διαμαρτυρίας για τη δυσαρέσκεια τους - διαμαρτυρία στο καθεστώς. 

👇 André Téchiné: Ποτέ δεν ξέρω από πριν το τέλος της ταινίας μου

Ο Τεσινέ δημιουργεί μια τοιχογραφία του σύγχρονου αστικού περίγυρου με τις απαραίτητες πινελιές της εξοχής. Η φύση προβάλλεται με έντονο λυρισμό - τα δάση, οι λίμνες οι δενδροστοιχίες της εξοχής. Μια ταινία διάχυτη με συναισθήματα που αποκαλύπτονται κάτω από το μανδύα μιας επιφανειακής σκληρότητας και αδιαφορίας. Ένδειξη σκληρότητας η επινόηση της επίθεσης από τη Ζαν που θέλει κι αυτή να διαμαρτυρηθεί για την αδικία των δύο αντίθετων κόσμων όπως τους βλέπει γύρω της, για την αδικία της σύλληψης του συντρόφου της. Τελικά η ελευθερία είναι το ζητούμενο - να είσαι ελεύθερος το ύψιστο αγαθό.

Τα εξαιρετικά τεχνικά ατού για την αξιολόγηση της ταινίας: φωτογραφία, γρήγοροι ρυθμοί, μοντάζ με εξέχοντα στοιχεία την ηθοποιία των πρωταγωνιστών με πρωταρχικό τον Michel Blanc και την Émilie Dequenne

Λεπτομέρειες

Από την Avant Première της ταινίας: ο σκηνοθέτης Αντρέ Τεσινέ τόνισε πως ήταν καλοκαίρι κατά το γύρισμα και έπρεπε να βιάζονται, για να προλάβουν τα λαμπρά και φωτεινά χρώματα της φύσης


André Téchiné - Avant Première "La fille du RER"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese